Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Orzeczenie o niepełnosprawności przy nadciśnieniu tętniczym i częstoskurczu nadkomorowym

Gość marcin22ostr

Rekomendowane odpowiedzi

Gość grzesiek355

Samo nadcisnienie nie kwalifikuje Ci do grupy inwalidzkiej co do częstoskurczy nadkomorowych to sprawa indywidualna znam osobę z rętą na tą przypadłość.Zależy na jakim tle są to zaburzenia np.WPW i jak przebiegają(jak często,jak długo trwają czy występuje utrata przytomności itp. itd.

Próbować można ale czy się dostanie to już inna sprawa skoro dostaja pijacy, ludzie z depresjami i nerwicami, bardzo ubodzy nie majacy pracy, dzieci z ADHD itd kazdy kombinuje jak się da zatem warto spróbować i tak połowa z orzeczeniami to typowi naciągacze, niestety takie realia bo tam komisja trzyosobowa (lekarz, doradca zawodowy-psycholog i pracownik socjalny który zazwyczaj naciąga jak się da). Oczywiście nie wszędzie i nie zawsze tak jest, ale niestety bywa jak masz bardzo wysokie cisnienie na które leki nie działają i czestoskurcz uciażliwy nie dający się leczyc lekami, to warto próbować. Może masz jeszcze coś np z kręgosłupem? Wady z wzroku? Co kolwiek? Jak tak to lepiej mieć tego jak najwięcej :)

Bo właśnie naciągają aby mieć te orzeczenia, pracodawca chce takich ponieważ ma na nich dofinansowanie i to sporo, a wynagrodzenie płaci marne. Dzisiaj w maretach itd pracuje większość z orzeczeniami, niestety przyznanymi za naciąganie.

Niezadowolony, orzeczenie wcale nie jest odpowiednikiem zatrudnienia. Ja mam orzeczenie w stopniu umiarkowanym, jestem po ablacjach, mam rozrusznik, padaczke i kilka innych schorzeń i nigdzie mnie nie chcą zatrudnić bo się boją. Szukam pracy od kilku m-cy i co? Jedna wielka lipa. Ja osobiście uważam, że jeżeli ktoś ma nadciśnienie dobrze leczone lekami i częstoskurcze nie powodują tego, że ląduje się w szpitalu to nie powinien się starać o orzeczenie. Bo to jest nie fair w stosunku do takich którzy mają złożone wady serca po operacjach, są po leczeniu nowotworowym, mają nowe komórki rakowe i dostają tylko w stopniu lekkim.