Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leki na nadciśnienie bez skutków ubocznych

Gość PKsc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od kilku lat borykam się z problemem objawów nadciśnienia, tak to stwierdził lekarz. Zacząłem się interesować problemem od około dwóch lat. Czuje się jak bym był po ciężkiej nocy w pracy, albo jak bym przejechał 1000km samochodem. Nie jest to regularnie, raz to przechodzi samo raz to wraca. W tych trudniejszych dniach ratuje się kawą. Ale kawa pomaga na trudno i pije następną. Od jakiegoś czasu nie pije kawy, i poczułem poprawę. Ale problem nadciśnienia powraca. Bralem wcześniej leki AMLOZEC, PORPLIR, TENTENSIF SR, AMLOPIL i po prostu w małych dawkach to tolerowałem. Miałem ciśnienia 95/140, 85/135, czasami wyskakiwało 100/150. W większych dawkach jak przyjmowałem te leki, to jeszcze gorzej się czułem, dolegliwości się bardziej nasilały, dochodziły do tego jakieś drgawki. I zrezygnowałem razem z lekarzem z tej grupy leków i dala mi LARISTA tak jak by lepiej pomagało, minusem to drętwienie rak. Z powodu tego dala skierowanie na rezonans magnetyczny kręgosłupa. Wykazał zwyrodnienie kręgu piersiowego i cos w szyjnym. Neurolog nie powiązał tego kręgosłupa z ciśnieniem. Dodatkowe badanie tętnic szyjnych, tez w porządku. Badania krwi w normie. Lekarz stwierdził nierównomierne tętno, pod BISOCARD 0.5 tydzień brałem było wszystko ok, ale znowu potem bardzo kulo serce. Lekarz nie może podać diagnozy, mówi ze nie ma z innych grup leków dla mnie. Nie wiem co mam robić i tym powodem musze czekać na kardiologa ale musze czekać do przyszłego roku. Czy ktoś ogarnięty w temacie, mógłby być tak miły i polecić mi jakieś inne leki, które mógłby mi pomoc? Kilka lat temu inny lekarz przepisał mi SECTRAL to chodziłem po ścianie. Czy może poprosić o skierowanie na jakieś dodatkowe badanie? Za wszystko bardzo dziękuje.

Wydaje mi się ,że drętwienie rąk to właśnie od kręgosłupa.W związku z tym chyba dobrze byłoby ,abyś poszedł na rehabilitację- jakis laser,,elektroterapia czy ultradżwięki oraz terapia manualna w wykonaniu fizjoterpeuty znającego soie na terapii manualnej.Byc moze drętwienie jest związane z twoją pracą[ciągłe siedzenie]...jeśli tak to musisz cosdziennie sie rozciągać i gimnastykować. Najlepsze byłoby pływanie.Jeśli chopdzi o nadciśnienie, to przeczytaj w necie-,,niefarmakologiczne sposoby leczenia nadciśnienia** .Czasem samemu sobie można z nadciśnieniem poradzić za pomocą codziennego ruchu, szchudnięcia [jeśli jest z czego],odpowiedniego odżywiania...itd.W mojej rodzinie gość miał 160 na 100 i sam sobie obnizył pływajac prawie codziennie [mieszka nad wodą]-schudł chyba z 8 kilo i odżywiała się odpowiednio.Na obniżenie cisnienia pił tylko nalewke z jemioły[z apteki].Pomyśl o twoim trybie życia.Może tu tkwi problem: może za mało się ruszasz i siedzisz w wymuszonej pozycji garbiąc się ...czy cos w tym rodzaju.I jeszcze jedno: Dwutygodzniowa fizjoterpia kosztuje jakieś 300 zł.Na NFZ trzeba sie zapisać i czekać kilka miesięcy zlbo dłużej.Jak się zapłaci- od ręki robia zabiegi.Tylko trzeba mieć rtg i bad. krwi.

Witam, moja mama ma nadciśnienie tętnicze od 25 lat. Czuła się super, tylko często leciała jej krew z nosa, no i okazało się, że to nadciśnienie. Żyje z chorobą już tyle lat, łyka mnóstwo tabletek, a ja boje się, że ze mną będzie tak samo. W dodatku natknęłam się na taki artykuł http://sites.google.com/site/news048. Niecierpie lekarstw, szpitali, itd. a tu nie wygląda za różowo. Już sama nie wiem, czy wierzyć w takie rzeczy. Napiszcie co o tym sądzicie.