Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć jestem Karol i mam trzynaście lat od roku męczą mnie co jakiś czas obajwy takie jak: kołatanie serca np kiedy szedłem spać moje serca dziwnie pracowało i miałem duszności myślałem że umrę ale była to północ zasnąłem i jak się obudziłem wszystko było dobrze . to już długo trwa i bardzo się niepokoje mam zdolności hipochondryczne i na początku ubzdurałem sobie jakąś chorobę o której przeczytałem i miałem wszystkie objawy a tak naprawdę nie i uświadomiłem sobie że nie mam tej choroby ale moja psychika mówiła co innego była innego zdania i jakiś czas pózniej rozpoczęły się te objawy i tak już zostało ale co dziwne jak nie myślałem o tym to nic nie było ale potem kiedy grałem z kolegami w piłkę tak szybko gralem że moje tętno było bardzo szybkie i moje serce kołatało ale wstałem zaczęłem powoli oddychać i po chwili przeszło ja naprawdę nie wiem co mi jest wiem że pewnie nikt mi nie odpowie ale błagam jeżeli ktoś mi pomoże to uwolnie się od tego ja mam duszę sportowca nie mogę siedzieć w miejscu błagam pomóżcie ! Dziękuję

Być może łatwo się denerwujesz , jesteś nerwowy stąd te kołatania serca i szybkie tętno .Jedynym sposobem na wyjaśnienie jest wizyta u lekarza który powinien wykonać podstawowe badania .To nie dziwne że jak grasz w piłę to tętno jest wysokie ,tak się dzieje .Powiedz rodzicom o swoich dolegliwościach i idz do lekarza po co masz się matrwić i wpędzać się w jakąś chorobę .Lepiej wyjaśnic i będziesz spokojniejszy a tak jedno napędza drugie stres=szybkie bicie serca =kolejny stres i tak w kółko :)

Na tym własnie polega nerwica ....żę nie można przestać o tym myśleć i boisz się że jesteś chory .Czy umrzesz .....kiedyś na pewno tak jak wszyscy .Nerwica również polega na tym że przeczytasz objawy i już je masz .Jeśli pijesz jakies napoje typu cola to zastąp je muszynianką bo ma duzo przydatnych składników a wszystkie napoje typu cola ,fanta to trucizna ,chemia i daja kopa sercu .Rodzice pewnie mają rację i starają się ciebie uspokoić .Strach potęguje szybsze tętno i koło się zamyka .Z nerwicą trudno wygrać samemu bo nawet jak zrobisz badania to zaraz pomyślisz że pewnie lekarz sie pomylił albo wymyslisz nowe objawy .Może idz do psychologa szkolnego ipowiedz mu o swoich obawach .Zajmij się czymś zeby odwrócić uwagę od swojego organizmu .

Witaj karolsz. Naprawde wszystko wskazuje na to ze to nerwca,to naprawde sie tak objawia.Ja tez mialam13 lat jak zaczelo sie to pieklo u mnie i trwa do dzis dzien,teraz mam 27lat z tym ze jest z dnia na dzien coraz gorzej. Doszly dusznosci,bole roznego rodzaju,mysli o smierci,paniczny strach niewiadomo przed czym i wymieniania nie ma konca.Mam dwojke dzieci i boje sie ze nagle umre a moje dzieci zaplacza sie na smierc... Uwierz ze ja tez strasznie boje sie moich kolatan,wiem co czujesz. Idz jak najszybciej do lekarza , moze jeszcze uda ci sie z tego wyjsc,ja zaluje ze nie zrobilam tego 14lat temu... Jestem z toba i trzymam kciuki

Alex27lat ja staram się pokonać tą chorobę na razie sam jest dobrze musisz być stale przekonana że jesteś zdrowa patrzyć na wszystko optymistycznie i jesli dopadną cię objawy mów sobie jestem zdrowa to tylko moja psychika nic mi nie będzie jeśli poradzę sobie teraz sama nauczę się walczyć i pokonam cię mi to pomaga nawet jeśli będzie bardzo zle nie wolno ci się poddać jeżeli będę wiedział że już nie dam sobie rady pójdę do lekarza ale na razie walczę i nie poddam się zaczął się rok szkolny więc nie myśle o tym uda mi się zobaczysz nawet jeśli dopadną cię obajwy nie przekonuj się do nich one cały czas niszczą twoją psychikę która jest chora ja tak robię możesz też spróbować zawsze mamy wybór

Karol jesteś bardzo młodym człowiekiem i dlatego warto zadbać o swoje zdrowie. Może znalazłbyś sobie jakieś hobby np. sport - karate, wypełniłoby to twój czas i nie miałbyś kiedy myśleć o chorobie. Uprawiając jakiś sport zawodnicy mają robione jakieś badania i jakby było coś nie tak to by to wykryli. Powodzenia w nowym roku szkolnym. Trzymaj się :) http://sites.google.com/site/7770news

To nie takie proste nie myslec o tej chorobie,jak wejdzie w ciebie to koniec,sama bedzie sie o sobie przypominac.Ja tez mialam 13lat i u mnie tez zaczelo sie tylko od kolatan.Od tego czasu przeszlam przez pieklo.Moim zdaniem powinien jak najszybciej isc do lekarza.Naprawde walcz o siebie,tym bardziej ze masz dusze sportowca.Pozdrawiam goraco

Witam dzisiaj się bardzo dobrze czułem tylko raz miałem jedno kołatanie i jestem gotowy do walki o odzyskanie psychiki jest bardzo dobrze za każdym razem kiedy mówię sobie że jestem zdrowy daj mi spokój psychiko ona ustępuję i jest dobrze ja mam dopiero 13 lat i to trwa dopiero rok jeszcze mam szanse z tego wyjść sam trzymajcie za mnie kciuki nie poddam się nigdy ! idę po ciebie psychiko ! koniec z wymyślaniem czas na prawdę. Dziękuję wszystkim za rady :) BARDZOOOO

Gość przemekSWE

Hej, Na poczatke przepraszam , ze nei uzywam poslkich znakow ale mieszkam za granica i nie posiadam klawiatury z polskimi znakiami. Ciesze sie ze znalazlem ten artukol, poniewaz sam walcze z objawami tej *przypadlosci*. Doskonale cie rzoumiem i wiem ze jest ciezko. Czesto bywalem u lekarzy ktorrzy stale muwia mi ze nic mi nie jest a ciagle czuje sie zle. Jako , iz trwa to u mnie juz kilka lat moge ci dac tylko taka rade zyj zdrowo , ruszaj sie nie pal nie naduzywaj alkoholu i wmawiaj sobie ze jestes zdrowy .Jesli nie przejdzie coz musisz nauczyc sie z tym zyc , wiedz ze nie jestes sam.

Ja mam 20 lat walcze z tym od lipcaa stwierdzenie nerwica lękowa. Na psychoterapie wybieram sie juz od wrzesnia ale cos mnie blokuje... nie moge isc do pracy bo sie ciagle boje .... tez mam problemy z kolataniem serca.. straszne. Zaraz jak mi kołota to wmawiam sobie ze dostane zawalu udaru i kolatanie nie ustepuje boje sie ze doprowadze siebie do stanu nienormalnosci ze zarsaz bede miala migotanie przedsionkow straszne.Jak serce sie uspokaja nagle wydaje mi sie ze zwolni i doprowadzi do zatrzymania akcji serca. Moje cholerne bledne koło.Nikomu tego nie zycze straszne... bylo juz dobrze wszystko sobie poukladalam z glowie a nagle znowu cos peklo jakies 2 tyg. temu i znowu te mysli bezsennosc .... na prawde boje sie ze umre ;(