Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dieta przy chorobie wrzodowej

Gość diktu

Rekomendowane odpowiedzi

Od około dwóch lat męczę się z chorobą wrzodową. Zdaję sobie sprawę, że takich ludzi jak ja jest dużo, ale już pomału mam dość diety i mało skutecznego leczenia. Wiem, że dieta jest bardzo ważna w przypadku chorób układu pokarmowego. Stosujecie coś skutecznego? Czy dla Was dieta też jest uciążliwa? Jak sobie z nią radzicie?

Podstawą leczenia choroby wrzodowejj jest ZMNIEJSZENIE kwaśności soku zołądkowego,gdyż jego nadkwaśność [w większości przypadków] determinuje pojawienie się tej choroby.Można to osiągnąć przez takie dobieranie potraw,aby w jak najmniejszym stopniu pobudzały wydzielanie kwasu solnego w żołądku i jak najsilniej go neutralizowały.W okresie zaostrzenia choroby dobrze jest zastosować dość rygorystyczną dietę: podając co godzinę małe porcje mleka z dodatkiej chudej śmietanki i gotowanego białka jajka. To najsilniej neutralizuje. Dalej już stosuje się dietę lekkostrawną.Główna zasada to posiłki małe,ale co 2 -3 godziny, unikanie rosołów ,sosów,ostrych przypraw,kawy, mocnej herbaty, potraw smażonych, wędzonych,tłustych ,kwaśnych,razowego chleba.Zwiększyć ilość potraw białkowych,które dobre neutralizują kwas solny.Pomocne sa też mieszanki ziołowe.

Gość koniczynka

Dokładnie dieta bardzo ważna jest. Mi bardzo pomaga jeszcze miód manuka. Jest go kilka rodzai i jest taki specjalny dla wrzodowców. staram się unikać wszystkiego co niestety bardzo mi smakowało:( Cóż trzeba się z tym pogodzić.

Gość Kamila Wwa

ODŻYWIANIE PRZY CHOROBIE WRZODOWEJ / OTYŁOŚCI (CHOLESTEROL) / NADWADZE / CUKRZYCY / NADCIŚNIENIU / CHOROBACH SERCA: INTELIGENTNE, TAKIE POLECAM. ***** 1. Jemy niskotłuszczowo czyli: INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU. 2. Niskowęglowodanowo, a zatem (energetyczne): NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. 3. Puenta to tabele: IŻ PRODUKTU. P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjaśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane. 4. Wykluczamy jednak z diety (niezdrowe dla człowieka) tzw: WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU.