Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kompulsywne mycie rąk po nerwicy wegetatywnej

Rekomendowane odpowiedzi

Moim problemem jest częste mycie rąk wcześniej mialam nerwicę wegetatywną a teraz ciągłe natręctwa i myśli które powodują lęk muszę ciągle myć ręce i boję się czegokolwiek dotknąć bo wyobrażam sobie że mam na rękach truciznę nie wiem skąd takie myśli mi przychodzą to jest straszne chodzę na psychoterapie i biorę lek parogen ale nie widzę poprawy czy ktoś ma podobne objawy i umie sobie jakoś radzić albo wyleczył się z tego? Proszę o rady i pomoc

Witaj Anny. W dziale nerwica natrectw na tym forum jest wątek *Walka z nerwica natrectw myslowych* zalożony przez Marciochę, na którym zamieściłam to, co mi sie udało zebrać w internecie na temat radzenia soobie z myslami natrętnymi i przyczyn ich powstawania.Mysle, że znajdziesz tam coś dla siebie.Podpowiadam Ci tez udział w psychoterapii, ale znajdź specjalistę, który bedzie mial wiedzę na temat tego rodzaju nerwicy, bo z postów, które czytalam, nie kazdy ją ma. Skąd się biora takie objawy ? Podczas moich poszukiwań odpowiedzi na to pytanie znalazłam dwie sensowne odpowiedzi.Pierwsza, to nadmierne uczulanie dziecka przez rodziców, żeby mylo rece, owoce przed jedzeniem itd, bo zachowuje i umrze. Mae dziecko moze nie rozumiało na czym polega to zachoruje i umrze, ale gdy sporo podrosło, a było nadwrażliwe tak sie przejęło tymi wzorcami wpojonymi przez najblizszych, że stało się pedantem w tej kwestii. Druga opcja ma związek z tzw.szkodliwym religijnym wychowaniem polegającym na wmawianiu dzieciom grzechu nieczystości.W książce *Pojedynek z nerwica * A.Polender jest opisany jeden przypadek wyleczonej praktycznie nerwicy natrectw polegającej na ciagłym myciu rak mającym takie własnie podłoże.Pozdrawiam.