Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zatrzymywanie akcji serca i sporadyczny brak tchu a rozrusznik serca

krzys669

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Lukasz1984

Kolego mi wszczepiono rozrusznik w wieku 24 lat. Nie masz się czego martwić. Od tamtej pory biegam, gram w piłkę, wychodzę na piwo ze znajomymi i robię wszystko co może robić każdy normalny człowiek. Miałem jak ty omdlenia, zawroty głowy, a teraz wszystko znikło, a mój jedyny kontakt z doktorami to raz w roku na kontroli. Zabieg trwa krótko, jest naprawdę mało inwazyjny, zaledwie małe cięcie, 3 dni później wracasz do domu, po miesiącu wróciłem do pracy. Pisze to aby cię uspokoić i zastanowić się faktycznie nad rozrusznikiem.

Witam wszystkich. mam rozrusznik od 9 dni :) wypuścili mnie już na drugi dzień po zabiegu. na razie ciut ręka boli ale ładnie się zrosło już cięcie :) mam wersje *wspomagacza* nawet do rezonansu. jedyne przeciwwskazania to ręczny wykrywacz metalu. a tak poza tym to ponoć wszystko mogę: elektronarzędzia, narzędzia wibrujące, itd... byle z umiarem :) skierowanie na zabieg dostałem po 2-krotnym zatrzymaniu akcji serca, raz na wakacjach w czerwcu w Turcji (10-12s), a 2-gi raz na tilt teście na 18s. Standardowy puls u mnie zawsze był ok.50. Na stole też *popłynąłem*, ale w ostatnim momencie i rozrusznik już zadziałał :) na razie ustawiony na 60, więc ciut pobudzony jestem :) żona nie narzeka ... pierwsza kontrola w listopadzie - po 3 miesiącach miewam ciągle duszności i zawroty głowy, ale kazali mi trening pionizacyjny robić. na razie nie widzę poprawy, ale ostrzegli że może to nawet z 2-3 miesiące potrwać. zobaczymy..... proszę o info czy komuś to pomogło pozdrawiam