Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wola dokonania operacji zamknięcie ubytku przegrody międzyprzedsionkowej serca

Dagmara21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie!!!!!!! Słyszałam że istnieje taki zabieg jak przezskórne zamknięcie ubytku przegrody międzyprzedsionkowej poprzez cewnikowanie serca i zamknięcie ubytku przy użyciu zapinki np. zapinki Amplatza. Oglądałam reportaz na temat teko zabiegu i dowiedziałam sie że jest szybki łatwy bezbolesny i skuteczny. Moje pytania brzmi czy taki zabieg moga na mnie zrobic lekarze z mojej własnej woli????czy ten zabieg mozna robic równiez gdy nie ma się przecieku???Lekarze twierdzą że to że mam tętniak przegrody miedzyprzedionkowej to taka uroda mojego serca a ja Chciałabym coś z tym zrobic bo mam już dość wsłuchiwania się w bicie swojego serca i upewniania czy bije prawidłowo... Nabawiłam sie juz przez to nerwicy napadów lękowych....Chciałabym żyć bez stresu z tym związanym...pomóżcie mi prosze czekam:):):)

Dagmaro: Wybór metody zamknięcia ASD zależy od kilku czynników: jego umiejscowienia, wielkości i budowy. Duże ubytki mozna zamknąć tylko operacyjnie. Twój kardiolog na pewno zasugeruje Ci, która metoda będzie lepsza u Ciebie. Ostatecznie pewnie wybierze ją kardiochirurg. Często bywa tak, że najpierw podejmuj się próbę zamknięcia przezskórnego, a gdy jest to niemożliwe, to pacjent od razu ma operację (zabieg odbywa się na sali operacyjnej, pacjent zwykle jest znieczulony ogolnie, ale na pewno lżej, niż podczas operacji). Czy masz już skierowanie do konkretnego ośrodka kardiologicznego? (Warszawa-Anin, Zabrze, Katowice-Ochojec)? Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, gdzie nie brakuje osób dorosłych z Twoją wadą.

Dagmaro21 zamykane są tylko ubytki.Z tego co napisałaś ty ubytku nie masz tylko tętniaka.Pewnie na razie nie jest on jakiś groźny co innego jak by był rozwarstwiający.Nie masz się czym przejmować.Na prawdę nie zwracaj uwagi na swoje serce.Jesteś młoda więc żyj i ciesz się każdym dniem.Przecież nie musi ci się nic stać z sercem-może wydarzyć się tyle innych rzeczy.Ja mam dwa ubytki z tego jeden zatkany tętniakiem.Mam 38 lat.Czworo wspaniałych dzieci.Jestem na lekach bo jeszcze nie poddałam się operacji i co żyję i cieszę się z każdej chwili, z każdego dnia.Pozdrawiam serdecznie.