Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności i skurcze po przepiciu alkoholowym

Gość Nikolaos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 19 lat i ostatnio na imprezce która sie przedłużyła popiliśmy 3 dni praktycznie nic nie jadłem może kilka kanapek i talerz rosołu. Zaczęliśmy pić w czwarte do domu dotarłem w sobotę, w niedziele ja już wszystko bylo w porządku po obiedzie jechałem samochodem ze znajomym i w pozycji siedzącej dostałem strasznych skurczy i nie moglem oddychać dopiero jak wstałem poprawiło się, ale kiedy znowu siadałem miałem to samo w końcu zawieźli mnie do szpitala tam zrobili mi EKG wyszły jakieś problemy z sercem ale nie pamiętam dokładnie co, dostałem skierowanie na pogotowie na kartce było napisane że po 3 dniowym przepiciu podłączyli mnie pod kroplówke ale gdy siedziałem dalej miałem to samo. Po powrocie do domu kiedy się położyłem do łożka miałem to samo nie mogłem dalej oddychać i skurcze przeszło mi dopiero nad ranem, teraz biore tabletki magnezu i potasu jes lepiej chociaż czasem mam duszności... w dzień miałem ciśnienie 120 na 80 puls 90 teraz mam 185 na 65 puls 85 i cięzko mi się troche oddycha, może mi ktoś doradzić czy to coś poważnego ?

Być może jest to zachwianie równowagi elektrolitów w organiżmie.I stąd te sensacje sercowe. Sam widzisz,że alkohol nie jest tolerowany przez twój organizm.Sprawa jest prosta : nie pij. Jeśli chcesz być zdrowy.Znajdż w internecie jakie produkty zawieraja najwięcej magnezu,sodu ,potasu i jedz to - np. pomidory , morele itd.Pppij wodę muszyniankę,ma najwięcej magnezu i wapnia.

No to ładna impra była ...w szkole podawali nam przykład chłopaka który zmarł pijąc piwo w ogródku piwnym .Po sekcji okazało się że miał 0 potasu .......serce staneło i koniec .Alkohol bardzo wypłukuje potas własnie i stąd te twoje sensacje .Powinieneś też wyjaśnić te zmainy w ekg ,czyli pójść do kardiologa .

Możesz też kupić preparat o dawnej nazwie Gastrolit ,teraz jest on dostępny pod inną nazwą .Gastrolit jest tez dostępny ale tylko na rp. a ten drugi preparat kupisz bez recepty ,nie pamiętam nazwy ale pani w aptece na pewno wie ..to elektrolity do picia .