Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nagła niemiarowość bicia serca po odstawieniu leków przeciwbólowych przy nadciśnieniu

Gość Weronika81

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Weronika81

Witam ! Czekając na lekarza zwracam się z takim pytaniem. Osoba z rodziny od czerwca leczy się na nadciśnienie , ma 81 lat, od pn - do środy przyjmowała lek przeciwbólowy - na złagodzenie bólów zwyrodnieniowych. W codziennym pomiarze zaobserwowaliśmy wzrost ciśnienia , po konsultacji z lekarzem - odstawiliśmy przeciwbólowe, uznając je za przyczynę wzrostu ciśnienia. Tymczasem w pierwszym dniu bez przeciwbólowej ciśnienie skoczyło do 170/90 , po kolejnej konsultacji wskazano nam przez kilka dni zwiększyć dawkę leku na ciśnienie - co zrobiliśmy . I teraz w mierzeniu ciśnieniomierzem nagle wzrosło tętno - jednego dnia 90 a następnego dnia rano 120 - potem spadło do ok 85-86, aparat ujawnił też niemiarowość bicia serca. Co to może byc ? Skąd tak nagle ? Jechać na pogotowie czy czekać na lekarza ?

Trudno powiedziec co spowodowało takie wahanie ciśnienia i tętna .Może konsultacja z lekarzem na dyżurze dorażnej pomocy ?W tym wieku wielu ludzi ma niemiarowość .Norma cisnienia to 160 więc znowu nie jest takie wysokie .Jesli jednak się niepokoicie to jesli babcia może jechac na ostry dyzur bo i wątpliwe żeby pogotowie przyjechało do cisnienia ....

Na bóle zwyrodnieniowe kup plaster kapsiplast.Ja mam sedziwych sąsiadów i to im bardzo pomaga.Moja sąsiadka lat 86 bierze prestarium na nadciśnienie i po leku przeciwbólowym bardzo żle się czuła,cisnieie skakało.Teraz jej przyklejam ten plaster na cały dzień i jej pomaga na jakiś czas.Trzeba uciąąć nożyczkami kawałek plastra w odpowiednim kształcie.Uwaga: niektóre osoby uczulone plaster może mocno piec.Wtedy plaster odkleić i zmyć skórę zwykłym mydłem.Osoby nieuczulone b. lekko piecze.