Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jednorazowe mocne uderzenie serca

Gość witek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od pewnego czasu mam problem, nie bardzo wiem jak to nazwać - wygląda to następująco: stoje sobie w sklepie, siedzę przy komputerze lub robię cokolwiek innego a nagle czuje mocne uderzenie serca po którym mam odruch dotknięcia jakiejś tętnicy i sprawdzenie czy serce bije, później następuje jakby jedno wypadnięcie uderzenia serca i wszystko wraca do normy, co to może być? matematycznie wygląda to tak puk-puk-puk-puk-bardzo mocne puk-przerwa-puk-puk-puk itd.:) czasami to mocne puk było kilka razy i się wszystko normowało mam tak kilka razy dziennie przez kilka/nascie dni a później trochę spokoju i znowu powtórki swego czasu miałem ekg, holtera i echo i niby wszystko było ok jednak to raz powraca i troszkę mnie to niepokoi

To są skurcze dodatkowe .Albo od stresu albo sygnalizujące chorobę serca .Jeśli badania były ok to pewnie stres .Spróbuj brać magnez ale chelatowany .Dostępny jest Chela mag b6 . 1 tabletka dziennie .I cos ziołowego na wyciszenie np.na noc .Powinno ustąpic .Tylko bierz leki systematycznie ,regularnie a nie jak ci się przypomni od dzwonu ...

Magnezu to mi raczej nie brakuje, jem 200-300g kaszy gryczanej dziennie:) sporo mięs, ryże itp. więc tu chyba nie ma problemu, może to faktyczynie od nerwów tylko jak odróżnić skurcze dodatkowe *nerwowe* od tych spowodowanych jakimiś problemami z serduchem?

No to masz objawy nerwicy jak byk .A odróznic to można tak .Kiedyś czytałam w książce dla studentów medycyny ,ponieważ sama mam dodatkowe .Otóż -jeśli występują w czasie biegu ,marszu ,aktywności fizycznej to nie za dobrze ......prawdopodobnie dzieje się cos z sercem ,jesli natomiast w spoczynku to wtedy stres daje o sobie znać .A powiedz pijesz kawę ,palisz ?

Hehe no widzicie ja to inny jestem, jem brązowy ryż, kasza faktycznie ta gorsza ale... nie pije kawy, alkohol raz na miesiąc/dwa(1-2piwa), staram się jeść regularnie, nie jem praktycznie na mieście:) jeśli chodzi o wysiłek fizyczny i te *wpadki* to ostatnio gdy się zaczęły postanowiłem iść pobiegać bo stwierdziłem, że się muszę zmęczyć(albo padnę albo nic mi nie będzie) i niestety miałem jeden skurcz dodatkowy(jak go nazwaliście), po powrocie do domu jeszcze mnie też kilka męczyło by później całkowicie przejść. zauważyłem, że tych skurczów nie mam nigdy rano, zawsze występują po 16 i ustają po 22... jeśli chodzi o kłucia i dyskomfort w klatce piersiowej to te ewidentnie przechodzą przy wysiłku albo po wskoczeniu do basenu, niestety te skurcze niekoniecznie

No tak się objawia nerwica ,na sprawdzaniu tętna ,cisnienia i innych .Może po prostu po południu jestes już zmęczony i dlatego te skurcze występują .Jesli była by to choroba serca to objawiałaby się ciągłymi stukotami a nie tylko o jednej porze na zdrowy rozum . a może twoja dieta jest za bardzo monotematyczna ?Najwięcej magnezu mają orzechy ,banany ,ziemniaki ,warto jesć duzo pomidorów bo mają duzo potasu a te dwa pierwiastki lubią trzymać sie razem .A i jeszcze rada .Skurcze te mozna przerwać kaszlem .Jesli będą zbyt długie czy nasilone zakaszlnij parę razy to umiarawia rytm .

Miałam dodatkowe skurcze (komorowe), przebadano mnie dokładnie, przyczyny w samym sercu nie wykryto. Skurcze męczyły mnie prawie przez 5 lat. Był taki okres, że miałam ponad 11 tysięcy dodaktowych skurczy w ciągu doby (badanie holtera). Brałam przez pewien czas beta blockery. Obserwując sibie doszłam do wniosku, że arytmiczna praca serca jest związana z żołądkiem. Jak były skurcze pobolewał mnie zołądek miałam wrażenie, że jest gdzieś wciśnięty, jakby przyczepiony do kręgosłupa. Zaczęłam zwracać uwagę co jem i jak jem. 5-6 razy dziennie w malych porcjach. Już od prawie trzech lat nie mam dodatkowych skurczów i mam nadzieję, że nigdy nie wrócą.