Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników cholesterolu HDL, LDL i triglicerydów

Gość adam30

Rekomendowane odpowiedzi

A ile lat masz?HDL mozna podwyższyć przez codzienne ćwiczenia: bieg,szybki marsz,pływanie,rower[nie ćw.siłowe!]Na cholesterol całkowity i trójglicerydy polecam cynarx[przeczytaj ulotkę w necie].No i odpowiednie odżywianie,codziennie 2 łyżki oliwy z oliwek, i die łyżeczki otab owsianych.O szczegółach diety przecztaj w artykule,,Cholesterol i trójglicerydy**autor:S.Gromadzki-tam wszystkie info -co nie jeść,co jeść.Przy podwyższ. trójglicerydach nie pić alkoholu. Powiem ci też ,że pprzy twoich wynikach stosując odpowiednie odżywianie i codzienny ruch przez jakieś 3 miesiące można mieć idealne wyniki. Masz przekroczone normy,ale nie daj sobie czasem wcisnąć leków na cholesterol! Sam dasz sobie radę.W dniu poprzedzającym badanie cholesterolu nie jeść kolacji,,przez 2 dni mięsa nie jeść,słodkiego.Wtedy wyniki sa trochę lepsze.Mam przypadek ossoby,u której bez leków HDL wzrósł z 26 do 52 !TYlko przed odżywianie,pływanie kilka razy w tyg. schudnięcie 6 kilo + cynarex+ otręby +oliwa.Otręby dodawać np.do zupy ,do chudego twarożku z jogurtem naturalnym....Stało sie to w niecałe 3 miesiące.Co miesiąc mierzył chol. i było coraz lepiej.A trójglicerydy z 230 spadły na ok.100 i to w jeszcze krótszym czasie.Wyniki twoje nie są więc takie złe,możesz je poprawić sam.

Pomoże ,ale jest to tylko jeden z elementów.Cynarex to lek ziołowy, można brać bez problemu.Trzeba zaatakować chlesterol z wielu kierunków.Tylko wtedy osiągniesz pożądany skutek.Najbardziej podwyższają chol. potrawy zawierające w swoim składzie jednocześnie jajka ,cukier i mleko: ciasta,ciastka,lody ,naleśniki itp.Nie jeść słodyczy ,,sklepowych.Wafelki np. zawieraja tłuszcze ,które stosuje się w przemyśle spożywczym i wybitnie podwyższają chol. pRzy kompie powinieneś mieć,, na przegryzkę ziarna słonecznika i dyni[tłuszcze roślinne].Ogólnie po prostu trzeba być świadomym czego nie mozna jeść,a co można i ruszać się.Otręby jedzone codziennie również pomogą ci schudnąć,bo zawieraja najwięcej błonnika.Oczyszczą jelita z zalegających tam resztek pokarmowych. Spowodują regularne wypróżnienia i poprawią samopoczucie,a chol. w dół!Gdzieś wcześniej pisałam przepisy na potrawy na obniżenie cholesterolu,nie chce mi się powtarzać[leczo z samych warzyw z ziołami i pasta z makreli].Poszukaj wcześniej.

Zabierz się ostro do walki z cholesterolem,schudnij.Bo na dłuższą metę wyniki nie mieszczące się w normach pogorszą z czasem twój stan zdrowia,a w póżniejszym wieku zwiększą zagrożenie udarem czy zawałem.Walcząc z tym już za młodu,oddalsz widmo tych chorób.Juz w młodosci trzeba myśleć co będzie za 20 lat.Życzę giętkiej kibici....heh.Acha, wyniki mogą ruszyć do przodu ,gdy zmniejszy się wagę od ok.8% wagi wyjściowe j wzwyż.Piszę to na podstawie zmagań [skutecznych!] z cholesterolem jednego z członków mojej rodziny,który powieział sobie :żadnych leków chemicznych.Zanim się wziął za siebie ważył 86,a dziś się nawet ważył i ma 77.Jak schudł już 6 kilo,to i ciśnienie mu spadło,bo miał 160 na 100,a teraz ma idealne.I to bez leków na nadcisnienie. Trzeba sobie jakoś samemu radzić[ powiedział baca ,zawiązując but dżdżownicą.]

Ok, dzieki za odp. wiec czas wziasc sie za diete, rozumiem ze piwko nawet weekendami tez odpada?;) cisnienie mam w normie 120/77, nie wiem jak cukier, ale lekarz mi powiedzial ze to sie ciagle zmienia, mialem robione EKG i USG ale lekarz nic nie wykryl, obecnie ide na test wysilkowy, niedawno moj tato zmarl na zawal (59l) wiec chce wiedziec czy ze mna jest wszystko ok Pozdrawiam

Ciekawe że amerykanie mają normę do 300 mg/dl ,pytanie kto *wymyślił* te normy ? ano kilku lekarzy z USA i koncerny farmaceutyczne,obecnie podaż na specyfiki spada więc obniżą normę do 100 mg/ dl (w kilku krajach obowiązuje) organizm to maszyna ,jednemu potrzeba do funkcjonowania więcej cholesterolu innemu mniej zaczniesz majstrować specyfikami narobisz *bigosu*(oczywiście hipercholesterolemię należy leczyć) ,należy się szanować mniej żreć(padliny) ,mniej używek i więcej ruchu , tabletka to taki surogat jak wypięcie lampki sygnalizacji uszkodzenia w samochodzie,przyczyny nie usuwasz ,uspokajasz sumienie