Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zaburzenia równowagi i napięcie gałki oczne przy nerwicy

Gość GOsiowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem dziewczyną mam 14 lat. Jakieś 3 lata temu miałam WSZYSTKIE objawy nerwicy, chodziłam do psychologa,przeszło mi. Teraz, znowu mam dziwne stany i codziennie mi się wydaje i wmawiam sobie że na pewno mam raka albo coś, bo ostatnio odczuwam dziwne problemy z równowagą, i dziwne uczucie napięcia wzroku. Nie wywracam się, ale za to ocieram się czasami niechcący o meble, ale mam uczucie dziwne, jakbym miała zaraz upaść, chociaż nic mi nie jest. Najgorsze jest jednak to uczucie napięcia wzroku. Ostatnio, kiedy się obudziłam to stwierdziłam że jeszcze 10 min poleżę, i kiedy zamknęłam oczy miałam taki oczopląs, jak się schodzi z karuzeli, kiedy otworzyłam oczy szybko mi przeszło, wstałam ale wtedy właśnie zaczęły się problemy z równowagą, czasami odczuwam uczucie, jakbym nie mogła połknąć śliny, jak szybko wstanę z łóżka to pulsuje mi w głowie przez chwilę...może to nadciśnienie, bo u mnie w rodzinie ogólnie są problemy kardiologiczne. Ale ja się martwię z tą równowagą...bo kiedy o tym nie myślę, to mi się w dzień nie robi, tak samo jak z połykaniem śliny. Ale wieczorem nasilają się myśli, że to albo rak mózgu albo jeszcze gorsze rzeczy. Zawsze byłam nerwowa, ale nie wiem co myśleć, też czasami mam stany lękowe, ale nie wiem czy równowaga i wzrok to może być sprawa nerwicy, ale wtedy w łóżku to byłam głodna ostatnio bardzo schudłam ale chyba przez to bo szybko rosnę, jak mój tata. I może przez głód miałam taki zawrót głowy. Pomóżcie :D

Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, żeby iść do lekarza (pierwszego kontaktu, może i neurologa, okulisty, laryngologa) i porobić jakieś badania. Przyczyny Twojego samopoczucia mogą bardzo różne, od błahych do całkiem poważnych. Bez badań zupełnie nic nie da się powiedzieć. Może masz niedobory jakichś minerałów, anemię, problemy z tarczycą albo cukrem, ciśnieniem? Może to coś z błędnikiem albo oczami? Może dobrze rezonansem zajrzeć do głowy, spojrzeć na dno oka? Ja nie jestem lekarzem ale sądzę, że powinnaś (razem z rodzicami, bo jesteś jeszcze młodziutka) zająć się zdrowiem i wyjaśnić sprawę. Martwisz się i cierpisz, a być może już przy badaniu krwi wyjaśni się w czym problem i szybko będzie można mu zaradzić. Nawet jeśli kłopoty mają związek z szybkim wzrostem, to nie znaczy, że można to tak zostawić w nadziei, że samo przejdzie. Może organizm potrzebuje wspomożenia w tym trudniejszym dla niego okresie. Do lekarza zatem marsz :)

Oczopląs to zaburzenie równowagi,daje sie to odczuć przy szybkim zwrocie głową,są wtedy lekkie mdłości i zawroty głowy,również lekkie.Fachowcem od tego jest laryngolog.Co do raków i innych równie miłych przypadłości,mając 14 lat,upierałbym sie,że jestem jeszcze na gwarancji.