Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość dede

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zgadzam się z poprzednikiem ponieważ po koronografi i jeszcze raz po prześledzeniu krok po kroku nagranej płyty lekarz robiący koronografie z lekarzem prowadzącym pacjenta w szpitalu podejmują decyzję jakie zastosować leczenie i czy potzebna jest Angioplastyka. Każdy pacjent potrzebuje innych stentów, szpital zamawia je indywidualnie dla każdego pacjenta, to trochę trwa. DRUGA bardzo ważna sprawa to: w czasie koronografi dostajemy kontrast który powinien być prawie całkowicie wypłukany z organizmu (jest szkodliwy) Lekarze po koronografi zalecają min. 2 l płynu wypić w ciągu 2 godz po koronografi, a w przeciągu 3 dni wypijać po 3 l płynu. Tak więc nie ma możliwości założenia stentów w czasie koronografi.

Dokładnie macie racje :) Mój tata miał wczoraj rozległy zawał i po reanimacji przewieżli go do szpitala gdzie natychmiast miał robioną koronografie i podczas niej załozone stenty...obecnie jest na oiomie kardiologicznym ale czuje sie o niebo lepiej

oczywiście że przed moją koronografią odbytą 03/06/2013 uprzedzono mnie iż w przypadku problemu mogą zostać wszczepione stenty co też sie stało , przy wejściu przez tętnicę promieniąwa (nadgarstek ) kardiolog sprawdził poprzez angioplastykę (balonikowanie ) drożnośc prawej tętnicy , a potem wszedł tą samą drogą i ztrzymał się na lewej gdzie przewężenie miało ponad 75% i tu krótka decyzja wszepiamy stent BMS wszystko to działo się podczas jednego zabiegu

Mam pytanie,czy ktoś zna podobny przypadek? Dwa stenty ,jeden na drugim,z powodu dyssekcji za pierwszym jak napisano w epikryzie. 17-go,grudnia,minie 3 m-ce od zabiegu,czuję ukłucia po prawej stronie za mostkiem,czyli tam gdzie mnie przedtem najbardziej bolało, czy to normalne i przejdzie z czasem jak mi powiedział kardiolog w szpitalu przed wypisem.