Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niskie ciśnienie po wysiłku fizycznym przy nadciśnieniu

Gość adam88

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, jestem mężczyzną i mam 23 lata. Od około roku biegam średnio po 7-8 km (w zimie basen). Moje ciśnienie zawsze było wysokie, rzadko kiedy schodziło poniżej 140/95. Trochę mnie to martwiło bo zdarzało się nawet 170/100, więc mierzyłem systematycznie. Ostatni pomiar jaki wykonałem był 28 lutego tego roku i wynosił 134/76 puls 81. Od tamtego dnia już nie mierzyłem. Ostatnio podczas jazdy na rowerku stacjonarnym zapiekło mnie lekko na środku mostka (bliżej lewej strony) - podejrzewam, że było to spowodowane zamkniętym pomieszczeniem. Od tego wydarzenia znowu zacząłem mierzyć ciśnienie. Pierwszy pomiar wynosił 103/67 puls 87. Przeważnie ciśnienie utrzymuje się na wartości 95-110/65-75 w spoczynku przy pulsie 65. Najniżej miałem 84/52 puls 96. Po bieganiu po odczekaniu około 25 minut ciśnienia wynosi 103/67 puls 87. ?! Stąd moje pytanie, czy jest możliwe aby tak radykalnie zmieniło się ciśnienie w ciągu niecałych 6 miesięcy? Czy może jest to objawem jakichś problemów? Może ograniczyć aktywność fizyczną? Dodam tylko, że czuje się dobrze, nie mam mroczków, duszności itp. Codziennie brałem około 4x500 mg Omegi3, teraz biorę 2x500. Proszę o konsultację, jeżeli to możliwe.

Osobiście nigdy nie słyszałem/czytałem, żeby przestrzegano przed długotrwałym braniem. Jest to lek o działaniu profilaktycznym, tak jak np. rutinoskorbin. Jutro pójdę do lekarza jak mi się uda. Zawsze pozostaje picie kawy z rany, której nigdy nie piłem:)

Gość Paulina90

Hej, mam 23 lata, regularnie biegam od około miesiąca. Mam podobny problem, otóż moje ciśnienie zawsze było dość wysokie ok. 150-160/90-100. Od momentu, kiedy zaczęłam biegać, moje ciśnienie zaraz po wysiłku wynosi ok 90-100/49-55, czy to normalne, aby w tak krótkim czasie moje ciśnienie spadło? Dodam, że zwykle po bieganiu czuję się świetnie, ale ostatnio było trochę inaczej, poczułam się słabo. Zanim zaczęłam biegać regularnie, kilkakrotnie zdarzyło się, że odczuwałam pieczenie w okolicach serca. Czy powinnam się martwić, czy to po prostu przemęczenie?

Ja miałam kiedyś po wysiłku niskie ciśnienie 90 / 50, ale miałam nadczynność tarczycy. Tarczycę wyleczyłam i ciśnienia nie mierzyłam. Dzisiaj byłam na wycieczce rowerowej z synem i z ciekawości zmierzyłam ciśnienie (czułam się świetnie, po prostu ciśnieniomierz leżał na stole). Miałam 82/62 puls 64 po dwudziestu minutach. To powód, żeby się do lekarza wybrać?