Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Krótki czas badania ECHO serca przy niemiarowym biciu serca

smashing

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym zasięgnąć informacji na temat wykonanego badania echokardiograficznego. Do lekarza zgłosiłem się z objawami niemiarowego bicia serca utrzymującą się od 7 miesięcy codziennie ! po 15 min rozmowy lekarz przystąpił do badania echokardiograficznego które trwało ok 4 min. Po badaniu stwierdził że wszystko jest w porządku i nie ma się czym przejmować. Po przypomnieniu mu że moja dolegliwość utrzymuje się ponad pół roku i utrudnia mi codzienne funkcjonowanie z racji tego iż cały czas czuje swoje serce jak mi bije w klatce , wypisał mi recepte na lek beto 50 Zk. Za wizyte zapłaciłem 150 zł. Mam w związku z tym badaniem kilka pytań czy czas trwania badania nie był za krótki? Czy w załączonym prze ze mnie linku do zdjęcia z wynikiem badań nie jest za mało informacji? Wydawało mi się że echo serca polega na kompleksowym przebadaniu a nie tylko na ustaleniu wymiarów poszczególnych członów mojego serca. Mam wrażenie że lekarz mnie po prostu olał. Mylę się? Wyniki badań: http://img824.imageshack.us/img824/9617/dsc4408.jpg

Gość Ewa30zToF

Bez przesady, wszystko masz w normie, to nie ma czemu się szczególnie przyglądać. Powinieneś się cieszyć. Biecie serca ja tez czuję, ale ma je powiększone. Moje echo ytrwa ok. 10 -15 minut, ale u mnie jest co oglądać, bo mma złożona wade wrodzona i jestem po 3 operacjach. Betaloc ZOK ma działanie antyarytmiczne.

Moje echo też tyle trwało. Aż się spytałem lekarza czemu tak krótko. Dostałem odpowiedź:*Niech się pan cieszy,że nie trzeba dłużej*.. Mnie tez boli, koli, czasami ciężko mi oddychać a zarówno EKG, echo, morfologia,enzymy itd niczego szczególnego nie pokazały....

Jesteście okropni! Człowiek poszedł do lekarza, uiścił opłatę i spodziewał się dokładnego badania, a wy licytujecie się kto ma poważniejszą sytuację i w związku z tym czyje badanie trwa dłużej. Lekarz nawet jeśli nic niepokojącego nie widział mógł poprzyglądać się chwilę dłużej i powiedzieć *dokładnie wszystko obejrzałem i moim zdaniem nie ma żadnych zmian*-prawda, że takie podejście robi pewną różnicę? Zresztą przy *kołataniach* to chyba powinien skierować na hotera, bo to bardziej adekwatne do sytuacji badanie. Inna sprawa jest taka, że wiele razy miałam robione echo i to zwykle przez różne osoby i za każdym razem badanie różnie długo-nie mówiąc już o różnicach w wynikach (oczywiście nie wiem też czy długość badania przekładała się na dokładność pomiarów). W każdym razie idąc do lekarza powinniśmy oczekiwać potraktowania z należytą uwagą niezależnie od powagi problemu

Ewo30zToF czytam już któryś z kolei Twój wpis i denerwujesz mnie strasznie! W każdym poście podkreślasz jaka to jesteś chora i ile operacji miałaś ze sobą. Jeżeli nie masz zamiaru odpisywać na pytanie to w ogóle nie pisz! Nie Ty jedna jesteś chora na tym świecie. Samshing - niestety lekarze tak krótko oglądają serce... Najważniejsze, że nie ma wad wrodzonych. Badanie holtera było kiedyś robione?