Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uczucie omdlenia i otumanienie po wysiłku fizycznym

Gość Koko123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem zaczęło się od tego że od wczoraj zrobiło sie ciepło jest około 30 stopni na dworzu.Wczesniej byly deszcze . W ten pierwszy słonczny dzień grałem w kosza aż wreszcie robiłem się coraz bardziej słaby i otumaniony jakiś to szybko usiadłem i wtedy zrozumiałem ze to jest chyba objaw ze zaraz zemdlaje. Bylem taki roztrzesiony nie wiedzialem co sie dzieje slaby itd.Nie zemdlalem na szczescie i przeszlo . Dzisiaj wyszedlem na dwor na troche i juz slabo i znow sie czulem caly dzien jak bym mial zemdlec ale slabiej niz wtedy. Teraz mnie boli glowa taki zamotany jestem i zmeczony. Nie wiem od czego to jest ale ciezko mi sie zdaje ze cos oddycha . Czuje sie jak bym nie oddychal wogole.NIe czuje wolgole ze powietrze wciagam.

Albo może pociłeś się i nie piłeś albo piłeś za mało i zachwiana równowaga elektrolitów...kto to wie...moze musisz uzupełnic brak płynów i zawartych w nich elektrolitów-sodu,potasu, magnezu ...itd.Idż najlepiej do lekarza.Odpoczywaj .Podczas gry ma się cały czas ręce w górze i głowę również, więc może cos z kręgosłupem szyjnym się ,,przestawiło**- od tego mogą być nawet zawroty głowy..., a może się po prostu przeforsowałeś i musisz odpocząć.Może dotychczas przy kompie siedziałeś całymi dniami ,nie miałeś kondycji,a tu nagle wielki wysiłek.Trudno powiedzieć.Pij muszyniankę,a nie colę.Zawiera ona najwięcej magnezu i wapnia ze wszystkich polskich mineralnych wód.pogimnastykuj się,rozciągnij kręgosłup.

Kardiolog powiedział ze mam mocno krzywy kregoslup.MI sie cos zdaje ze mam cos z szyjnym bo ciezko mi sie glowa rusza posiedze chwile nie ruszajac glowa to zaraz szyja boli ze musze glowe reka trzymac.Mam caly czas uczucie ciezkiej szyi zklejonej wsrodku i ciezej obraucic w lewa strone niz w prawa a przy szybszych ruchach tak jakby sie zaczynalo w glowie krecic chociaz tak nie bylo.Da sie jakos kregoslup szyjny rogrzac>?

Jeśli rzeczywiście masz cos z kręgosłupem ,to pomoże ci rehabilitacja.Może cię na nią skierować neurolog,albo lekarz- specjalista rehabilitacji ruchowej,albo ortopeda,a nawet pediatra, lekarz pierwszego kontaktu też..Tylko na termin rehabilitacji się kilka miesięcy czeka.Gdy masz skierowanie,to w przychodni rehabilitacyjnej za odpowiednią opłatą robią zabiegi ,,od ręki** Za dwa tygodnie jakieś 300 zł kosztuje.Mając krzywy kręgosłup powinienieś stale się gimnastykować,codziennie,aby jak najdłużej zachować sprawność i opóżnić zwyrodnienia,co w tej sytuacji cię czeka dużo wczęśniej niż osoby z kręgosłupem prostym. musisz porozmawiać z doświadczonym fizjoterapeutą, który ci pokaże odpowiednie ćwiczenia dostosowane do twojego skrzywienia.No i musisz ćwiczyć.Powinieneś też korzystać z rehabilitacji co roku lub co 2 lata.Na NFZ raz w roku możesz za darmo korzystać przez dwa tygodnie.Wtedy po 40-tce będziesz miał kręgosłup w lepszej kondycji.Za młodu trzeba zapobiegać zwyrodnieniom.Już teraz trzeba mysleć o tym ,że kiedyś będzie sie miało 50 lat.

Ja mam krzywy kręgosłup szyjny,jak mam jakiś dyskomfort,albo ból, to mi pomaga fizjoterapeuta -,,wyciąga ** mi głowę do góry.Siedzę na krześle,on stoi z tyłu i chwyta mnie dłońmi pod żuchwę a kciukiem za uszami i ciągnie głowę w górę,b. mocno.kilka sekund.Mając głowe tak wyciągniętą w górę obraca ją delikatnie i powoli w lewo i w prawo. Po kilku takich wyciągnięciach ,jestem ,,naprawiona ** i wszystko mi przechodzi.

Jak boli cię szyja z tyłu,to może ci pomóc kapsiplast.Jest to plaster rozgrzewający-2 złote kosztuje w aptece. Utnij kawałek tego plastra odpowiedniej wielkości i kształtu i przyklej sobie w bolące miejsce na kark.Tylko włosy najpierw ogolić.Trzymać ten plaster cały dzień.Mnie to ulgę przynosi.Lekko piecze. Uwaga: niektóre osoby ,które są uczulone,piecze bardzo mocno.Wtedy trzeba ,niestety , plaster odkleić.I umyć skóre szarym mydłem.