Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Betablokery w czasie ciąży

Gość mamma mia

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mamma mia

Czy przyjmowanie betablokerów (bisocard) nie szkodzi ciąży? Od kilku lat przyjmuję ten lek (z pow. wady serca do której dołączyły się jakieś zab. rytmu), a teraz myślę o zajściu w ciążę i nie wiem co zrobić. Nie wiem nawet kto powinien poinformować mnie o ewentualnym wpływie tego leku na dzidziusia- ginekolog czy kardiolog? Czy ktoś z Was ma wiedzę lub własne doświadczenia w tej kwestii.

Mamma mia: Powinnaś o tym porozmawiać z kardiologiem. O tym, czy w ogóle powinnaś zajść w ciążę, bo niestety, my kobiety z wadami serca, musimy się liczyć zróżnymi powikłaniami w czasie ciąży i porodu. Ja na razie mam szlaban na dziecko...Czekam na 4 operację, potem ponoć będę mogła...

Gość mamma mia

U mnie na szczęście nie ma przeciwskazań do zachodzenia w ciążę, a w zasadzie zalecenie jest takie, że im szybciej tym lepiej, bo moja wada ponoć należy do *progresywnych*. Potrzebne jest tylko dodatkowe wsparcie przy porodzie- przynajmniej tak było w mojej poprzedniej ciąży 12 lat temu. Mam nadzieję, że tym razem będzie podobnie (w ciąży w czułam się normalnie, dopiero przy porodzie pojawiły się problemy). Chociaż wtedy nie miałam tych zaburzeń i nie przyjmowałam żadnych leków. Kłopot polega na tym, że nie mam ani zaufanego kardiologa ani ginekologa, więc może chociaż dowiem się co inne kobiety słyszą od swoich lekarzy. W ulotce od bisocardu niestety jest informacja, że jest przeciwskazany w ciąży, z drugiej strony, kiedy na ostatniej wizycie wspomniałam coś o planowaniu ciąży lekarka nic nie powiedziała o odsatawianiu leków (jeżdżę do Anina). Powinnam się wtedy podopytywać, ale nie lubię lekarzy i zawsze chcę wyjść jak najszybciej:( Może na to forum jakiś lekarz zagląda?

Mamma mia: Też jestem pacjentką Anina :-) Lepiej spytać kardiologa, takie rzeczy powinien wiedzieć. Może zmieni Ci lek. Inne pacjentki nie będa dobrym źródłem wiedzy, bo nawet przy tej samej wadzie i lekach każdy jest prowadzony indywidualnie, ma inne zalecenia. Moja koleżanka z tą samą wadą, co ja, też po 3 operacjach, nie ma takich przeciwskazań, a ja tak. Super, że masz już jedno dziecko.