Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przelewanie w sercu przy niedomykalności zastawki dwudzielnej płucnej i trójdzielnej

jucha

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! miałam robione echo i lekarz stwierdził że mam wiotkie płatki zastawki dwudzielnej oraz niedomykalność zastawek dwudzielnej(II st.) płucnej(I st) i trójdzielnej(I st.). Czy ktoś móglby mi wytlumaczyć jakie są konsekwencje takiego wyniku, tzn. czy moge mieć przez to jakieś dolegliwości, czy powinnam czegoś unikać oraz z jakich przyczyn tak się stało? dodam jeszcze że mam skrzywienie kręgosłupa, przez to żebra naciskają mi na serce oraz odczuwam bóle w kręgosłupie, najbardziej w żebrach. od niedawna zaczęłam czuć tak jakby coś przelewało/wypadało mi się z serca w dół, czasem wzdłuż kręgosłupa, czuję to prawie non stop. czy jest to spowodowane wyżej wymienionymi dolegliwościami? czy może to być coś poważnego??? bardzo prosze o odpowiedzi, może czuje coś podobnego????

Gość Ewa30zToF

Jucha, niedomykalnośc zastawek może byc wrodzona lub nabyta (na przykład po jakiejś choorbie: anginie, czy grypie). Jesli niedomykalności sa małe, to mozęsz nie czuc żadnych dolegliwości. Jesli są duże (stopnie III i IV), to być może konieczna będzie ich wymiana na biologiczne lub mechaniczne (np. aortlana może byc taka lub taka). O konsekwencjach tych wad powinien Ci dokładnie powiedzieć kardiolog, który się zna na wadach serca. Póki co nie denerwuj się. Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, gdzie spotkasz innych dorosłych z różnymi wadami, zastawkowymi. Ja mam niedomykalne wszystkie zastawki, płucna dostałam nową 13 lat temuw Warszawie-Aninie. Pozdrawiam