jucha Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Cześć! miałam robione echo i lekarz stwierdził że mam wiotkie płatki zastawki dwudzielnej oraz niedomykalność zastawek dwudzielnej(II st.) płucnej(I st) i trójdzielnej(I st.). Czy ktoś móglby mi wytlumaczyć jakie są konsekwencje takiego wyniku, tzn. czy moge mieć przez to jakieś dolegliwości, czy powinnam czegoś unikać oraz z jakich przyczyn tak się stało? dodam jeszcze że mam skrzywienie kręgosłupa, przez to żebra naciskają mi na serce oraz odczuwam bóle w kręgosłupie, najbardziej w żebrach. od niedawna zaczęłam czuć tak jakby coś przelewało/wypadało mi się z serca w dół, czasem wzdłuż kręgosłupa, czuję to prawie non stop. czy jest to spowodowane wyżej wymienionymi dolegliwościami? czy może to być coś poważnego??? bardzo prosze o odpowiedzi, może czuje coś podobnego???? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa30zToF Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Jucha, niedomykalnośc zastawek może byc wrodzona lub nabyta (na przykład po jakiejś choorbie: anginie, czy grypie). Jesli niedomykalności sa małe, to mozęsz nie czuc żadnych dolegliwości. Jesli są duże (stopnie III i IV), to być może konieczna będzie ich wymiana na biologiczne lub mechaniczne (np. aortlana może byc taka lub taka). O konsekwencjach tych wad powinien Ci dokładnie powiedzieć kardiolog, który się zna na wadach serca. Póki co nie denerwuj się. Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, gdzie spotkasz innych dorosłych z różnymi wadami, zastawkowymi. Ja mam niedomykalne wszystkie zastawki, płucna dostałam nową 13 lat temuw Warszawie-Aninie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
jucha Opublikowano 30 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Najbardziej niepokojące jest dla mnie to uczucie *przepływania* bo czuję to prawie cały czas( tak jakbym czuła jak przepływa mi krew), a bardziej jeśli nie mam wyprostowanej pozycji. Ewa miałaś może coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi