Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Spadek ciśnienia przy paleniu papierosów

Gość maria90

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 21 lat i na nadcisnienie choruje juz 2-3 rok, leków jak narazie zaden lekarz mi nie przepisal bo moje cisnienie jest w granicach 140/90 czasami powyzej wyychodzi... Pisze ponieważ zaczełem palić papierosy dokładnie 3 tygodnie temu i o dziwo moje ciśnienie spadło do ksiazkowego 120/80. Czym to spowodowane bo nie moga to byc papierosy... ;/ no od 2 tygodni cisnienie nie przekracza 120/80...

Jak masz podwyższone ciśnienie,to palenie jest zabronione! Przeczytaj na temat: ,,niefarmakologiczne sposoby leczenia nadciśnienia**.Tam są wszystkie dane o tym jak można samemu obniżyć ciśnienie odpowiednim trybem życia,odżywiania itd... Nalewka z jemioły obniza ciśnienie na przykład.A palenie podwyższa.A może chwilowo ciśnieniomierz wskazał nizsze.Nie zawsze są dokładne pomiary.Musisz zadbać o siebie, bo jeśli już w tak młodym wieku są piersze symptomy, to co będzie w starszym wieku....

Pytanie zostało zadane 9 lat temu... pewnie osoba pytająca już tutaj nie zagląda. Wykorzystam jednak temat.. Chciałabym zapytać co poradzić na spadek tętna do ok 56 i cisnienia do poziomu ok 95/65 przy rzucaniu palenia... i do tego zawroty głowy. "Normalnie" mam górne 130 i wtedy da się normalnie funkcjonować. Czy takie nagłe rzucanie nie jest niebezpieczne ? 

Nie zmieniłeś czasem ciśnieniomierza przy okazji? Jeżeli tak, to widocznie jest jakiś felerny. Sam miałem przygody z ciśnieniomierzem, wiec wiem co mówię. Kupiłem na końcu haxe, tańszy, a najlepszy. Albo może w innej sytuacji zmierzyłeś ciśnienie, na pomiary wpływa wiele bodźców.