Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Alkohol przy zażywaniu Norvascu i Nebinadu na nadciśnienie

Gość disnemar

Rekomendowane odpowiedzi

Gość disnemar

Witam. Lekarz kardiolog przepislą mi te dwa leki. Nebinad 5mg pól tabletki rano i Norvasc 5mg jedna tabletka wieczorem z powodu wysokiego ciśnienia. Jak jes z wypiciem kawy? Można jedną dziennie rozpuszczalną? A np piwo raz czy dwa w tygodniu można wypić??

Gość ania0102

Inka ;) a tak poważnie, widziałam w sklepie kiedyś kawę bezkofeinową, tylko nie wiem jak to smakuje. Poza tym, jedna kawa, nie siekiera, taka normalna, to raczej nie zaszkodzi. Pijam tylko rozpuszczalną z mlekiem, więc może być? A piwo bezalkoholowe tez ujdzie??

Gość Ewa30zToF

Nie ma piwa bezalkoholowego, tak jak masła bez tłuszczu.. Najlepiej przeczytać uwaznie ulotki informacyjne, bo tam powinien być zapis o tym, czy można je łączyć z alkoholem. A w razie wątpliwości, spytać farmaceutę lub lekarza. Kawa jest, jednej firmy, niskodrażniąca i bezkofeinowa.

Gość disnemar

W ulotce mam tak: Nebinad: *Jednoczesne spożywanie alkoholu, stosowanie furosemidu, hydrochlorotiazydu lub ranitydyny nie wpływa na farmakokinetykę nebiwololu.* Natomiast jeśli chodzi o Norvasc to w ulotce nic nie ma na temat alkoholu. Jedynie na stronach internetowych znalazłem: *Norvasc® (amlodipine besylate), alcohol does not interact negatively with this drug. This possible interaction was looked at during clinical studies with Norvasc. In these studies, people were given either single or multiple doses of Norvasc. In either case, the levels of alcohol in the body, along with how long it remained, did not change.* http://blood-pressure.emedtv.com/norvasc/alcohol-and-norvasc.html

Gość disnemar

No właśnie ŻADNYCH...czyli witamin, leków na uspokojenie, antybiotyków....aż po inne cholerstwa jak betablokery itd... Krótko mówiąc : łykasz jakiekolwiek tabletki zrezygnuj z alkoholu zupełnie, pod każdą postacią, nawet cukierków... Faktycznie, jakie to proste....

Zazwyczaj alkohol hamuje działanie leku i zazwyczaj podnosi cisnienie krwi więc przy twoim schorzeniu to już 2 powody dla których powinienes unikac alkoholu .Jeśli jednak chcesz sobie wypić piwo to nie bierz np. wieczornej dawki i sprawa załatwiona .Każdy inaczej reaguje i nie można jednoznacznie stwierdzić czy coś się stanie czy też nie .

Gość ania0102

Co do alkoholu, faktem jest, że łączenie go z lekami nie jest najzdrowszym pomysłem, ale nie demonizujmy, zwłaszcza piwa bezalkoholowego. Oczywiście popijanie piwem czy winem tabletek to głupota, ale po lampce czy kuflu wypitym w jakiejść rozciągłości czasowej nic Ci nie będzie. Co do bezalkoholowego: jestem w ciąży i ostatnio po prostu musiałam napić się piwa (mając na uwadze właśnie bezalkoholowe). Zanim po nie sięgnęłam zapytałam o opinię ginekologa i co powiedział: piwo bezalkoholowe ma taką zawartość alkoholu, która nie zdąży dotrzeć do krwioobiegu, ponieważ natychmiast zostaje strawiona. Dlatego piwo bezalkoholowe jest bezpieczne, ten alkohol nie działa, wyparowuje w drodze do żołądka. Więcej alkoholu mamy we krwi po zjedzeniu 3 jabłek, które zanim zostaną strawione - fermentują. A nikt przed jedzeniem owoców nie ostrzega... Głupio to wygląda: rady tyłkologa na kardio, ale sądzę, że tą teorię można tu podciągnąć.

Bezalkoholowe to możesz pić !!!Mowa była o alkoholu więc na tym się skupiłam .Zazwyczaj tu pojawiają się posty z pytaniami czy można pic alkohol jak się zazywa taki czy siaki lek i bardzo się ludzie faflunią jak się napisze że nie można ,tak jakby od tego wypicia normalnie uzaleznione było całe życie ............umiar to chyba najlepsze rozwiązanie .