Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowa struna w lewej komorze serca

Gość natalia

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno robiłam badanie echokardiograficzne i wykazało to samo. Jesli chodzi o dodattkowa strunę serca, to Struna cięgnista jest po prostu cechą (taką jak np. skośne oczy) i nie ma żadnego wpływu na czynność oraz wydolność serca, jednak może wywoływać szmer. Skąd się to bierze? Nie wiadomo - płatki zastawek są zawieszone na takich strunach i czasami w życiu płodowym może powstać ich nieco więcej niż zwykle. Przepływ krwi wprawia taką strunę w drgania, dające tzw. szmer muzyczny. Czasem dochodzi do tego szybki,krótki ból w klatce piersowej, ale to nie jest wada serca. Jesli chodzi o wiotkość przedniego płatka zastawki dwudzielnej bez niedomykalności to również nie jest wada serca, ale jedynie niedogodność. Jedna z zastawek po prostu lata sobie swobodniej. Takie osoby moga mieć niechęć do aktywności fizycznej, skłonności do nadwagi. Można wzmocnić serce magnezem i pamiętać, by pić koło 2 l wody dziennie. Poza tym nie unikaj sportów. To tyle. Ja też na początku nie wiedziałam, co się dzieje ;) pozdrawiam serdecznie