Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bieganie po zawale serca powikłanym obrzękiem płuc

toyya

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, 18.04.2011 roku rozpoznano u mnie zawał serca z uniesieniem odcinka ST powikłany wstrząsem kardiogennym oraz obrzękiem płuc I 21 wraz z migotaniem przedsionków. Spędziłam prawie miesiąc w szpitalach. Do tej pory podobno ze względów na obrzęk płuc nie zrobiono mi EKG wysiłkowego. Po ostatniej wizycie u kardiologa i zrobieniu EKG okazało się, że mam wodę w osierdziu. Nie dostałam też jak narazie zdolności do pracy :( Ogólnie czuję się bardzo dobrze i nie ukrywam , że chciałabym podjąć regularne treningi. Jak narazie chciałabym biegać. Zaczęłabym od 6 prób po 30 sekund biegu wraz z szybkim marszem pomiędzy. I tak z tygodnia na tydzień coraz więcej. Proszę o opinię czy już można podjąć treningi i czy ta woda na osierdziu może mieć zły wpływ :( Mam nadzieję, że nie. Jeżeli będą potrzebne jakieś inne szczegóły chętnie podam . Dziękuję za ewentualne odpowiedzi i życzę zdrówka Natalia

Gość SebastianRat

Droga Natalio, Jestem Ratownikiem Medycznym i postaram się co nieco wyjaśnić, co może rozwiać Twoje wątpliwości. Osierdzie jest to worek okrywający serce, którego zadaniem jest niejako ułatwić mu prace. Płyn w worku osierdziowym zawsze jest, nawet w niewielkiej ilości i to jest dobre, ale do czasu. Zbierając się w nadmiarze wypełnia Osierdzie, które niestety nie jest elastyczne i ogranicza miejsce przeznaczone dla serca. Mięsień nie kurczy się w sposób prawidłowy, co przy wysiłku może dawać dolegliwości bólowe. Przed podjęciem ćwiczeń radziłbym zasięgnąć rady kardiologa, a także prowadzić kontrole płynu w osierdziu. Nie wiem jaki jest Twój przypadek, a problemy z płynem mogą, lecz nie muszą ustąpić same. W najgorszym wypadku może dojść do tego, ze będzie potrzebny drenaż osierdzia.