Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Osłabienie i długo utrzymujące się wysokie tętno po wysiłku

Gość JanK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 26 lat 75kg wagi i 175 cm wzrostu. Od 6 roku życia leczę się na nerki i nadciśnienie będące wynikiem choroby. Stan moich nerek jest obecnie stabilny i choć uszkodzone spełniają swoją role w 100%. Jestem pod stałą opieką nefrologa. Pół roku temu zacząłem stopniowo odczuwać dziwne osłabienie. Prawie cały dzień odczuwam stan podobny do tego jaki występuje podczas grypy lub szybkiego wstania z łóżka . O wiele lepiej czuje się pierwsze godziny po wstaniu 7- 10 i późnym popołudniem około 16 . W nocy śpię dobrze , a rano wstaje bez problemu. Czasem zdarzają się stany przedomdleniowe ( miałem wżyciu przypadki całkowitej utraty przytomności jednak było to dawno) Byłem z tym u lekarza prowadzącego zrobiłem badania krwi i moczu: WBC -NORM GRANULOCYTY -NORM MID -NORM LIMFOCYTY -NORM RBC -NORM HGB -NORM HCT -41,6 42-52 MVCV -NORM MCH -NORM MCHC -NORM PLT -NORM MPV -NORM RDW -NORM CHOLESTEROL -NORM TRIGLICERYDY -NORM ALBUMINY -NORM ALT -NORM AST -NORM CPK -NORM FOSTAZA ALKAICZNA -NORM FOSFOR -NORM GLUKOZA -NORM KREATYNINA -NORM KWAS MOCZOWY -NORM MAGNEZ POTAS -NORM SÓD - 146 136-145 WAPŃ CAŁKOWITY -NORM TIBC: CAŁKOWITA ZDOLNOŚĆ WIĄZANIA ŻELAZA,ŻELAZO,UIBC -NORM FT3: 2,93 2,0-4,4 FT4: 16,38 12,00-22,00 TSH: 1,49 0,27-4,2 BARWA MOCZU: ŻÓŁTY CIĘZAR WŁAŚCIWY -1,015 ODCZYN MOCZU -7 ILOŚC LEUKOCYTÓW -NEG NITRATY -NEG ILOŚĆ BIAŁKA W MOCZU -NEG ILOŚĆ GLUKOZY W MOCZU -NORM CIAŁA KETONOWE W MOCZU -NEG UROBILINOGEN -NORM BILIRUBINA W MOCZU -NEG EYRTROCYTY W MOCZU -NEG Wyniki niby są dobre ze strony nefrologa na razie tyle. Teraz czekam na wizytę u kardiologa i neurologa. Niestety przyjdzie mi poczekać parę miesięcy. Podczas wizyty u lekarza miałem ciśnienie 100/60. takie ciśnienie często mi się zdarzało wiec uzgodniłem z lekarzem, że nie ma już sensu przyjmować concor-cor 1.25 który brałem raz dziennie do tej pory. W zamian dostałem doraźnie propanolol 10mg którego jeszcze nie brałem. Ciśnienie już tak nie spada , mam prawie cały czas w ciągu dnia 115/70 czuje się nieco lepiej. Martwi mnie też puls w stanie spoczynku wynosi najczęściej niewiele ponad 70 w pozycji stojącej i normalnych codziennych czynnościach 90 -100. Wystarczy jakiś wysiłek np. umiarkowany bieg lub jazda rowerem. Po którym ciśnienie szybko sie normuje lecz tętno z np 190 bmp w ciągu godziny spada do 90-100 i utrzymuje się na tym poziomie przez jakieś 6 godzin. Czy ma to jakiś związek z moim osłabieniem? Ono występuje nawet gdy mam normalny puls. Może to tętno to skutek kiepskiej kondycji i nie ma tu nic do rzeczy, a może skutek przyjmowania przez większość życia różnych beta blokerów i ich niedawnego odstawienia (nie biorę już około miesiąca). Jakie badania warto było zrobić może nawet na własną rękę bo już jestem po tych pół roku psychicznie wykończony. Pozdrawiam.

Ja na twoim miejscu Używałabym miód codziennie łyżkę rozpuszczony w pół szkl. zimnej przegotowanej wody i pozostawiony na noc.Rano zamieszać i wypic na czczo.Oprócz tego zioła typowo nasercowe,którewpływają rozkurczająco na mięsień serca i rozszerzają naczynia ,przez co płynie przez nie więcej tlenu.SKŁAD: korzęń kozłka 30 g, kwiat głogu 30g,ziele serdecznika 30g, liść ruty 20 g.łyżkę ziól zalać szkl. wrzątku, przykryć i gotować na małym ogniu 3 min. Odstawić przykryte na 15 min. i przecedzić.Pić rano i wieczorem 15-30 min. po jedzeniu przez miesiąc.Po miesiącu 2 tyg. przerwy i mozna powtórzyć. Miód tylko lipowy albo rzepakowy.

Na podwyższenie ciśnienia[ o 10-15] dobrze jest pić ziele rozmarynu.Rano i po południu.1 łyżkę ziół zaparzyć w szkl. wrzatku,15 min. pod przykryciem.Rozmaryn reguluje napięcie naczyń krwionośnych,lekko podnosi ciśnienie.Działa pobudzająco jak kawa ,tylko w przeciwieństwie do niej nie powoduje uzależnienia i nieszkodliwy jest.Rozmaryn można mieszać z kwiatem głogu i pić na śniadanie zamiast herbaty.Wieczorem rozmarynu nie należy pić.Jeżeli uznasz, że te zioła będą dla ciebie przydatne, to skorzystaj.Jeśli nie, moze ktoś inny skorzysta.Pozdr.