Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skoki ciśnienia i tętna u młodej osoby

Gość rurza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Mam 19 lat (w listopadziek kończę 20), jestem kobietą, jeśli to ważne BMI ok 20. Zawsze byłam drobna, szczupła i miałam raczej skłonności do niskich ciśnien (albo po prostu niewysokich 110/70 czy 100/65). Od roku mam robione mnostwa badan (tyle to trwa bo sami Panstwo wiedza jakie sa terminy, a tylko niektore mnie stac na prywatne) gdyz od 1.5 roku cisnienie zaczelo mi skakac do 150/110 na co najmniej pol godzinny dziennie. Puls w ciagu dnia wlasciwie nigdy nie spada ponizej 100, jak dwa holtery pokazaly miedzy 14 a 17 puls na ok 30 min skacze do 180-200 uderzen na minute podczas gdy jade autobusem, siedze w kosciele czy ogolnie nie robie nic wysilkowego. Od tych poltora roku wzmogla sie potliwosc, nie jestem w stanie uprawiac zadnego sportu, bole glowy i mega zmecznie po kazdym *napadzie* pulsu lub cisnienia. Problemy z zasypianiem, a jak juz zasne to musze spac 11-12 h inaczej jestem niezywa (kiedys wystarczalo 6-7 h snu...). Ogromne rozdraznienie, jestem ciagle na szpilkach i okropna dla najblizszych, placze z byle powodu i jestem okropnie znerwicowana bez powodu. Holtery wykazalu wysokie wartosci pulsu, cisnienia nie gdyz cisnienie mi skacze z 4 razy w tygodniu, a puls 1-3 razy dziennie (obecnie biore betablokery ale malo dzialaja). Tomografia glowy, usg brzucha, tarczycy i hormony tarczycy ok. DZM katecholaminy wyszlo ze mam ponizej jakichkolwiek granic adrenaline, noradrenalina jest w miare (bo ma byc miedzy 15 a 80 a ja mam 15) Wiec pojawilo sie pytanie czy to guz chromochlonny. I wiecie, to chore, bo boje sie ze jak badanie na kwas wanilinomigdalowy wyjdzue dobrze to lekarze powiedza ze taki *moj urok* i do widzenia. A ja tak bardzo chcialabym sie moc w koncu normalnie poczuc... i miec samopoczucie i kondycje jak rowiesnicy a nie jak bez urazy moja babcia :( Co to moze jeszcze byc przyczyna? czy faktycznie az tyle objawow moze byc *tak o* bez przyczyny?

Pytanie: czy nie nadużywasz napojów zawierających kofeinę[coca cola,kawa,napoje energet. pepsi itp].Można też odczuwac ciągłe zmęczenie przy grzybicy .Przy osłabieniu,senności i palpitacji serca, niepokojach--- znam przypadek uregulowania organizmu przez homeopatę,kroplami homeopatycznymi.Ale niektórzy lekarze tego nie uznają,choć skuteczne to jest .

Mam 15 lat i mam identycznie czesto. taki nie wyspany boli glowa czujesz jakies bóle w skroniach albo gdzieś. Masz zawroty nieraz głowy? Też jestem na byle co zdenerwowany nie potrafie zyc juz z ludzmi dobrze.Mam ciezka glowe.Czesto robi mi sie slabo. Ania mi napisala ze to niedbor magnezu lub potasu.