Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Utrata wagi, apetyt na słodycze i zawroty głowy po lekach na nadciśnienie

radam5

Rekomendowane odpowiedzi

Od stycznie 2010roku jadę na lekach na nadciśnienie. Żadne badania nie wskazują przyczyny. Obecnie leki i dawki- nedal 5mb 1/2 rano i inhibace 0,5mg 1/2 rano. Od pewnego czasu mam dziwne objawy. Kilka miesięcy po rozpoczęciu faszerowania się lekami schudłem 12kg w ciągu ok 2 miesięcy. Waga utrzymywała się do teraz ok 82kg. Jem dużo, szczególnie ciągnie mnie do słodyczy, których sobie nie żałuję a waga zaczęła mi spadać obecnie 78kg. Zaczynam się martwić ale nie wiem co mam zrobić, od czego zacząć? Następną dolegliwością są częste zawroty głowy. Co ciekawe prawie zawsze jak ukucnę nawet na pół minuty to po wyprostowaniu się mam zawroty. Natomiast gdy się położę i wstaje to praktycznie nie mam tych objawów, zdarzy się ale bardzo rzadko. To też mnie martwi.

Zrób sobie bad. krwi: OB, morfologię z rozmazem,CRP, poziom żelaza,elektrolitów,TSH,Poziom cukru.Z wynikami do lekarza.Nagłe chudnięcie mimo jedzenia może być np. od problemów z tarczycą albo początek cukrzycy...Trzeba wszystko sprawdzić.Tylko w dniu poprzedzającym badanie nie jedz słodyczy.

Jeszcze zrób bad. krwi Alat i Aspat-na wątrobę.Na ulotce tych leków są liczne działania uboczne.Może poczytaj ,,niefarmakologiczne sposoby leczenia nadciśnienia**---.One mogą ci pomóc zmniejszyć dawki leków,albo lekarz niech ci zmieni lek na mniej szkodliwy.! A jakie miałeś to nadciśnienie?

Na temat leków na nadciśnienie i cholesterol mam swoja opinię [nie jestem lekarzem].Opieram ją na doswiadczeniach moich znajomych i czł. mojej rodziny,którzy ,,wypróbowali różne sposoby obniżania cholesterolu i ciśnienia.A wnioski moje są takie: jeśli ktoś ma cholesterol poniżej 300 ,niski HDL itp. , to moze bez lekków uzyskać wielką poprawę[patrz artykuł pt.,,Cholesterol i trójglicerydy**autor S.Gromadzki] Natomiast jeśli ktoś ma nadciśnienie nie wyższe niż 160 na 100, to na 100% może je sam obniżyć stosując w.w. metody niefarmakologiczne i zioła.Te metody przy wyższym nadciśnieniu są również skuteczne,bo dzięki nim zmniejsza sie dzienna skuteczna dawka leku. A tym samym zazywane leki mniej szkodza,bo są mniejsze dawki.Nie bądżmy pełni wiary w cudowną pigułkę,która nas wyleczy sama ,bez naszego zaangażowania[ obniżenie wagi o 7-8%, codzienna godzinna dawka intensywnego ruchu-pływanie ,rower,szybki marsz--,zioła,odpowiednie odżywianie [!!!],nie palić i nie pic alkoholu...itp.