Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podejrzenie ubytku przegrody międzyprzedsionkowej u nienarodzonego dziecka

Gość jerzy55

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jerzy55

Witam!Wczoraj dowiedzieliśmy my się z żoną ze naszej dzidzi stwierdzono podejrzenie ubytku przegrody międzyprzedsiąkowej,co ciekawe żona jest w 8 miesiącu ciąży,lekarka tak stwierdziła po zmianie aparatu do usg na lepszy, z tego co czytałem wada ta jet wykrywalna pózniej tzn w pózniejszym wieku,bardzo bym prosił kogoś o opinie na ten temat może ktoś miał taki przypadek,mam nadzieje ze usg płodu coś wyjaśni

Gość Ewa30zToF

Ubytek międzyprzedsionkowy (ASD I) może ujawnić się nawet u osoby dorosłej dopiero. W zależności od wielkości i położenia ubytku można go zamknac operacyjnie lub przezskórnie. Jest to wada prosta, ale wymaga obserwacji kardiologa dziecięcego, a potem dla dorosłych z wrodoznymi wadami serca. Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, gdzie nie brakuje dzieci i dorosłych z tą wadą, po korekcji i przed nią.

Mam taką wadę.Żyję z nią 38 lat.Proszę nie panikować.Ja myślę że skoro lekarz zwrócił uwagę że jest ubytek to może dziurka jest troszkę większa niż powinna być.Z tego co ja wiem to ta dziurka powinna się zamknąć po porodzie z pierwszym wdechem dzidzi.Czyli wszystko przed Wami i mam nadzieje że okaże się po porodzie że nie ma żadnego ubytku.Pozdrawiam serdecznie.