Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Patologiczny załamek Q nad ścianą dolną w EKG

Gość 34latek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość 34latek

Witam, Zrobiłem dobrowolne badanie EKG, przy okazji badań dla ubezpieczyciela. Mam 34 lata, dwa razy w tygodniu ćwiczę na aerobach i siłowni. Własnie odebrałem wynik z opisem. Z lekarzem w celu interpretacji spotkanie mam we wtorek. Proszę o interpretację z Waszej strony. Kardiolog opisał: *Rytm zatokowy miarowy 75 na min oś pośrednia patologiczny załamek Q nad ścianą dolną zapis bez cech niedokrwienia* michał

Witam, Proponuję przyjrzeć się dobrze opisowi. Być może napisano *niepatologiczny załamek T nad ścianą dolną*. Gdyby tak było, to można to łączyć z sylwetką ciała (nadwaga? otyłość?). Natomiast, jeżeli rzeczywiście napisano, że załamek T jest patologiczny; to warto wykonać echo serca i odbyć konsultację kardiologiczną, żeby przekonać się, czy nie ma przypadkiem danych na przebyty zawał serca ściany dolnej? Jest to mało prawdopodobne w 34. roku życiu, ale nie jest niemożliwe, zważywszy, że jest Pan mężczyzną. Być może pali Pan papierosy? Dlatego warto sprawę potraktować poważnie.