Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Lewa komora z granicznym przerostem i pulsowanie w okolicach uszu

Gość zmartwiony

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zmartwiony

Witam. Mam 27lat, waga przed atakiem 102kg. ~45 dni temu po silnym ataku nerwicy serca (od 14:00 - 22:00; zmartwiony pojechałem do szpitala, tam pomiar ciśnienia 190/120 i 2h zbijania go) poszedłem do lekarza ogólnego, a ten skierował mnie do kardiologa. Zanim przyszedł mój termin wizyty mierzyłem sobie ciśnienie 2x dziennie, aparat wskazywał je jako prawidłowe (~ 110-128/70-85/65-85). Kardiolog przepisał mi Nedal, (sam od siebie dodatkowo kupiłem Magnez+B6, multiwitaminę oraz tran), ciśnienie nieznacznie spadło, ale dziwne zachowanie serca pozostało (uczucie szybkiego pykania trwające 1-2sek, skurcze serca występujące kilka razy w tygodniu, kołatanie - dokuczliwe zwłaszcza wieczorem na leżąco i odczuwalne rano, uczucie zimna, uczucie lęku). Zmieniłem całkowicie nawyki żywieniowe po ataku nerwicy; owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, chudy nabiał, ryby, melisa, oliwa, olej lniany tłoczony na zimno, wszystko w dużo mniejszych ilościach niż wcześniej. Teraz ważę 92kg, staram się też wyluzować psychicznie (wieczorne masaże, rozmowy itd), większość dolegliwości minęła chyba bardziej za sprawą wyluzowania się, pozostało kołatanie serca (wieczorem trochę dokuczliwe 124/75/81, rano odczuwalne 119/76/71) Zwykle na wieczorne kołatanie pomaga mi 1 tabletka Validolu do ssania. To chyba pełna przydługa i nużąca historia, teraz do rzeczy. Wyniki echokardiografii - usg serca (nie do końca rozumiem zapis bo są jakieś kwadraty w zapisie, chyba jakiś błąd programu, zapiszę tak jak mam na kartce) ---------------- Aorta pierścień opuszka 32 cz.wstępyjąca Lewy przedsionek 39 Prawa komora n Lewa Komora rozkurcz 49 skurcz n Przegr. międzykomorowa 12 Tylna ściana LK 11 Opis: Wielkość jam serca w normie. Lewa komora z granicznym przerostem, bez odcinkowych zaburzeń kurczliwości. Napływ mitralny prawidłowy. EF w normie. Zastawki bez zmian, gradienty prawidłowe. Komora prawa bez nadciśnienia. Worek osierdziowy wolny. -------------- Dodatkowo pojawia mi się uczucie wysokiego ciśnienia w głowie, zwłaszcza w okolicy uszu, widzę bardzo delikatne pulsowanie wzroku w rytm serca. Czy ten przerost lewej komory powód do zmartwień ? Czym może być spowodowane to pulsowanie w głowie ? Dziewczyna mi ciągle powtarza (pół żartem pół serio) żebym poszedł do psychologa :P Pozdrawiam serdecznie.