Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie i puls po kawie

Gość Mati

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam 20 lat i jak zwykle zrobiłem sobie poranną kawę na rozbudzenie jakieś 3h po jej wypiciu odczułem ogromne zmęczenie, trudności z oddychaniem i tak jak by kołatanie serca, gdy zmierzyłem sobie ciśnienie wyszło 150/120 i puls 110, trochę się przeraziłem... ciężko mi uwierzyć by 1 kawa wpłynęła tak silnie na mój organizm. Jako takie problemy z sercem mam już chyba od 5 lat, czasami kłucie, innym razem kołatanie, czasem czuje jak by mnie ktoś chwycił za serce i ściskał je, a innym razem czuje jak by mnie bolała tętnica szyjna, czasami bóle są czeste jak np 2-3 razy w tyg. a czasem zdarzają się tylko parę razy w roku. Byłem u lekarza, lecz że tak powiem poczułem się dość olany, dostając jedynie skierowanie na EKG które nic nie wykazało. Spotkał się ktoś z was z podobnymi objawami, macie może jakieś sposoby jak przekonać lekarzy na jakieś dodatkowe badanie ?

Unikaj wszystkiego ,co podnosi cisnienie:kawy,mocnej herbaty,napojów energetycznych,alkoholu....pij herbatę z kwiatu głogu codziennie,działa korzystnie na serce.Oprócz tego miód: wieczorem do zimnej przegotowanej wody dodać łyżeczkę miodu,niech stoi do rana,rano na czczo zamieszać i wypić.Miód zawiera wiele składników korzystnych dla serca.

Przeczytaj o przyczynach nadciśnienia.Może któraś z nich ciebie dotyczy.... A może na siłowni ćwiczysz? Ćwiczenia siłowe nie każdemu służą i podnoszą ciśnienie.Mój siostrzeniec jak miał 16 lat ćwiczył ze sztangą.Musiał brać tabletki na ciśnienie.Jak przestał ćwiczyć,ma cisnienie normalne już kilka lat i nie ma żadnych problemów z sercem,.

Gość Med Polonia

Szanowni Państwo zaburzeń czynności pracy serca nie należy bagatelizować. Mimo, iż to osoby po 40 roku życia znajdują się w grupie zwiększonego ryzyka zachorowań, wszelkie niepokojące objawy związane z pracą serca należy jak najszybciej poddawać specjalistycznej kontroli medycznej. Najczęstsze z nich, związane z nieprawidłowym działaniem układu krążenia, to bóle w klatce piersiowej, zawroty głowy, kołatanie serca czy omdlenia. Obecnie placówki medyczne wyposażone są w profesjonalną aparaturę, umożliwiającą szybką i dokładną diagnozę naszego złego samopoczucia. Dlatego warto kompleksowo się przebadać. Badanie EKG wykonywane w spoczynku to podstawowe badanie elektrofizjologiczne serca, wykonywane oprócz badania lekarskiego i ECHO serca podczas konsultacji kardiologicznej. Jednak spoczynkowy zapis EKG nie pozwala zarejestrować wszystkich zmian. Umożliwiają to: holter EKG, EKG wysiłkowe i holter ciśnieniowy. EKG wysiłkowe, które wykonuje się podczas marszu pacjenta na bieżni elektrycznej. Lekarz kardiolog indywidualnie dobiera odpowiedni zestaw badań dla każdego pacjenta. Poznański Szpital i Przychodnia Med Polonia

Hej :P mysle ze to nie tyle po kawie choc co prawda podnosi cisnienie.... jesli masz problemy z pulsem to moze masz zapalenie miesnia sercowego....... ktos z mojego bliskiego otoczenia tak mial tyle ze to wyszlo przypadkiem na badaniach poniewaz pojawila sie tylko goraczka...........i podczas badan cala ich juz seria .... a co gorsze ta osoba nie pija kawy...... Wiem ze troszke strasznie to brzmi a wcale nie chcialam Cie wystraszyc moze to nie to OBY !!!!!!!! SZCZERZE DUZO DUZO ZDROWKA :p POZDRAWIAM