Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wzrost leczonego nadciśnienia u młodego mężczyzny

Gość kejj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:) Mam 24 lata, od ponad roku lecze nadciśnienie tętnicze lekiem Pritor. Przy zdiagnozowaniu nadciśnienia wynosiło ono średnio 140-160/60-90. Po pierwszym rzucie leku Pritor dawki 40mg spadło na stałe do 135/70. Następnie po 3mc zwiekszono dawkę do 80mg jako stałą. Ciśnienie wówczas ustabilizowało się do 120/75. Było stabilne. Po roku leczenia wystąpiły u mnie objawy arytmi, których nigdy wcześniej nie było. Mianowicie kołatania. Dodano mi Concor Cor 1.25mg i skierowano na badania specjalistyczne, w których stwierdzono częstoskurcz węzłowy. Mam mieć ablację. AKtualnie po roku ponad roku leczenia ciśnienie mimo stosowania diety i sportu i braku nadwagi zaczeło skakać. TZN. Już o godzinie 20 wzrasta ono do 140. Coraz częściej też w ciągu dnia mimo leku nie spada poniżej 135. Co to oznacza dla mnie? Bo sam nie wiem... Miałem wszystkei badania usg, echo serca, ekg, krwi podstawowe. Czy może oznaczać jakąś konretną przyczynę, którą da się zdiagnozować przy lepszych badaniach no. hormonalnych? DOdam, iż mam wątpliwości co do leczenia nadciśnienia u mnie lekiem gdyz wystąpił prez to częstoskurcz coś nowego w moim życiu. Proszę o pomoc. Dodam, iż jenda lekarka endokrynolog sugerowała mi, iż przy moim TSH 4.12 może to sugerować problemy hormonalne, które wywołały nadićnsienie i częstoskurcz. Tylko aby udac na tą diagnostykę trzeba wydać mase pieniędzy gdyż lekarze nie chętnie wypisują skierowania a kolejki są długoletnie...