Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie w okolicy serca przy wdechu i nierówne bicie serca u sportowca

Gość TomaszP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam 23 lata i jestem czynnym sportowo młodym człowiekiem (piłka nożna halowa, basen, rower). Od około pół roku pojawiają się u mnie dość nie niepokojące objawy dotyczące serca. Mianowicie: 5-6 razy w ciągu dnia zakłuje w okolicy serca i kłuje bardziej przy nabieraniu powietrza. Parę razy dziennie da się wyczuć zaburzony rytm pracy serca, poprzez (tak mi się wydaję) chwilowe zaprzestanie pracy po to, aby później uderzyć parę razy mocniej. I to, co przytrafiło mi się ostatniej nocy, sprawiło, że chciałem udać się na pogotowie: zasypiałem z ręką na klatce piersiowej i nagle poczułem, że serce zaczyna wolniej bić aż nagle nie czułem go wcale. Napadły mnie straszne duszności (musiałem wyjść na świeże powietrze, żeby złapać oddech), drżało całe ciało i od serca promieniowało ciepło. EKG zawsze wychodzi mi idealne, osłuchowo tak samo. Czy mam się martwić ? Czy jest to tylko na tle nerwowym ? Dodam, że cierpię na wadę wymowy i dużą trudność sprawia mi przemawianie wśród dużej grupy osób (na studiach w języku obcym) lub w pracy. Bardzo się wtedy stresuję. Może tu szukać przyczyny ?

Może zrób badanie holtera czyli 24-godzinne EKG.Założa na 24h i potem oceniaja co dzieje się z sercem w ciągu całej doby.Dostaje się taką kartkę ,na której trzeba wpisywać godziny i rodzaje aktywności,które sie wykonuje.Potem lekarz to analizuje i ocenia.Aby sprawdzić czy to nie nerwy,zażywaj na początek ziołowe tabletki uspokajajace złozone z kilku ziół [labofarm ] i magnez z witaminą B6.Jeżeli dłuższe systematyczne zażywanie nie zmieni nic,to do kardiologa.Zrób też badanie poziomu elektrolitów [K,Mg,Ca,Na...] i Hormonów tarczycy tzn.TSH,ft3,ft4. Żaburzenia pracy tarzcycy moga powodować kołatania serca.Trzeba to sprawdzić.