Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przyspieszenie bicia serca przy aktywności ruchowej

lubo111

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z serduchem już od ponad 10 miesięcy jak lezę jest oki jak siedzę można powiedzieć ze tez ok, ale jak zaczynam coś robić nawet wstawać i chodzić zaczyna bić dużo szybciej ,miedzy 100-150, miałem ekg, echo,Holter - wyszło w sumie ok poza tym ze mi dwa razy serce stanęło w nocy na 2,2 s, kardiolodzy mówią ze jest zdrowe, za tydzień wizyta u elektrokardiologa w sprawie wyjaśnienia tych pauz w nocy na Holterze, dodam ze biorę betablokera na początku było to atenolol małe dawki teraz jest Concor Cor, tez małe dawki, właśnie dziś odstawiłem tak zalecił Kardiolog po zobaczeniu tych pauz, już sam nie wiem od czego się to bierze, w nocy mam bradykardie po tym leku, tak mi się wydaje miedzy 40-50/m uderzeń, lek mi w sumie pomagał szybko blokował te uderzenia ale przy zmniejszaniu dawek zacząłem już odczuwać dyskomfort, może mi ktoś pomoże bo ja już nie wiem od czego to może być, dodam ze wszystkie badania w normie.

Witam, Pauzy w nocy mogą być efektem stosowania beta-blokera długodziałającego, który zażywał Pan prawdopodobnie rano - działał jeszcze do 24 godzin. Warto oznaczyć hormony tarczycy - przynajmniej TSH. Można zaproponować swojemu kardiologowi, żeby zamienić Concorcor lub Atenolol na doraźne stosowanie Propranololu w małej lub bardzo małej dawce - np. 1 tabletka po 10 mg lub nawet tylko pół tabletki po 10 mg. Propranolol działa znacznie krócej i może nie powodować pauz w nocy. Wszystko jednak warto omówić ze swoim kardiologiem lub tym lekarzem, którego nazywa Pan elektrokardiologiem.