Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Małe mięśniowe gradienty w sercu i szumy serca u dziecka

Gość JAntoszko

Rekomendowane odpowiedzi

Gość JAntoszko

Proszę interpretacje wyników mojego Synka Mateusza. lekarz stwierzil po narodzinach szmery w serduszku, własnie zrobilismy USG. Nie wiem co oznacza wynik i czy to grozi dla dziecka. czy wyleczy sie z tego? czy bedzie musiał mieć operację. opis badania: wyniary i kurczliwośćserca prawidłowe. WIDOCZNE MAŁE MIĘSNIOWE VSD-GRADIENT 50 MMhG. wIDOCZNE asd II z przeciekiem z LA do RA. Przepływy przez zastawki prawidłowe. Luk aorty prawidłowy. WM Mięśniowy VSD + ASD II. Dziękuję i pozdrawiam

Gość Ewa30zToF

VSD to ubytek przegrody międzykomorowej, a ASD II to ubytek przegrody międzyprzedsionkowej typu drugiego. Obie te wady razem są poważniejsze, niż każda z osobna, ale to skorygowania. To kardiolog dziecka powinien teraz zdecydować, co dalej, czy skierować dziecko do szpitala na dokładną diagnostykę, czy zostawić do obserwacji. Małe dziurki mogą się zarosnąć, ale nie wiem, czy w przypadku, gdy są w jednej i drugiej przegrodzie. Nawet, jeśli dziecko bedzie musiało przejśc operację,. to nie jest to koniec świata. Ja mam 30 lat, ciężką wadę wrodzoną i za sobą 3 operacje. Przeszłam wszystkie bardzo późno, bo w wieku 8 i 17 lat. Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, tam sa rodzice dzieci z różnymi wadami, a także dorośli.

Ja mam 38 lat i też ASD.Jak na razie biorę leki i funkcjonuję dobrze.Operacje odkładam jak najdłużej bo w tej chwili lekarze nie wiedzą w czym miałaby ona mi pomóc.Nikt też nie jest w stanie mi zapewnić że po operacji będzie lepiej.Znam osoby które maja zamknięty ubytek i nie ma żadnej poprawy czują się tak jak przed operacją.Myślę że w moim wieku serce już się do tej wady przyzwyczaiło.Na razie jestem pod opieką kardiologiczną i jak dotąd w sercu nie ma zmian cały czas jest tak samo jak było kiedy mi wadę znaleźli.Pozdrawiam.(opisałam mój przypadek i żeby nikt źle nie zrozumiał nikomu nie odradzam operacji czy zamknięcia amplatzerem tylko trzeba do tej wiadomości podejść ze spokojem i rozpatrzeć wszystkie za i przeciw :~) )