Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Osłabienie przy zażywaniu hormonów po resekcji tarczycy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie w 2007 roku przeszlam resekcje tarczycy z powodu nowotworu tarczycy carcinoma [apilare oraz poddana bylam jodowaniu,do konca zycia musze brac hormon tarczycy euthyrox150,wspomne iz po operacjach czulam sie rewelacyjnie oraz braniu euthyroxu,,,,w tym roku dokladnie w lutym zaczelam budzic sie mokraoslabiona z strasznym kolataniem serca,wiec zglosilam sie do endokrynologa ,zmieniono mi dawke 125 jednak nic to nie dało zrobiono tsh gdzie wynik 0,019 co mies bylam u endokrynologa i kazala mi brac dawke75 i znowu nic mam wrazenie ze lek zle na mnie zaczal oddzialywac i szczerze weszlam w straszna nadczynnosc tarczycy moja lekarka zbywa mnie a ja sie mecze mam tak okropne zachwiania równowagi cala sie trzese i kolatania serca biore propranolol 2razy dziennie 10mg jednak nic to nie daje jedynie co to cisnienie mi bardzo spada i dlatego zawroty glowy wystepuja szczerze nie wiem co mam robic prosze poradzcie mi jestem zdruzgotana a nie naleze do ludzi nerwowych !!!

Monia54 sluchaj biorac euthyrox w tak duzej dawce mozna przejsc w nadczynnosc gdyz ten lek jest jakbym miala swoje hormony i gdy jest zbyt duzo w organizmie wtedy wystepuja skutki uboczne......teraz od 8 dni nie biore i nadal czuje sie potwornie a moja lekarka zbywa mnie i badz tu madrym nie jestem lekarzem i nie potrafie dobrac sobie dawki zeby bylo dobrze pozdrawiam..

Ago!dziękuję za Twoją odpowiedz! Tak mama bierze po resekcji tarczycy hormony ale była mała dawka,a mimo wszystko doszło do całkowitego wypłukania sodu ze dzisiaj leży w szpitalu pod kroplówką aby uzupełnić ten sód,Leciała całkowicie z nóg i zero reakcji! Jeszcze raz wielkie dzięki! POZDRAWIAM CIEPLUTKO-:)*

Witam Ciebie Aguś! mama miała 5 - lata temu i do lata było super! brała 75 mg, lekarz dał większą dawę 100 mg Euthyroxu i zrobił badanie i był zły wynik i dodał jeszcze 25 mg, czyli razem 125mg,ale mimo wszystko szybko wypłukał sie sód i stało sie to co stało? Obecnie jest w szpitalu i pod kropówkami żeby uzupełnić ten sód,jest słaba,ale lekarz powiedział ze tu była za mała dawka hormonów i to było przyczyną.Mama moja 82 lata to tez juz wiek,ale do tej pory była operatywna,ale może dobry Bóg da mi się jeszcze nią cieszyć! Dziekuję Ci Agusiu! za dobre Twoje rady! POZDRAWIAM-:)*