Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tętniak przegrody przedsionkowej serca a ciąża

Dagmara21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:) W wieku 6lat wykryto u mnie Tętniak przegrody przedsionkowej serca . Oprócz tego stwierdzono u mnnie nericę i napady lękowe. Teraz mam 21 lat. Kiedy byłam młodsza lekarze mówili mi że nie powinnam sięmęczyć,miałam nawet zwolnienie z wychowania fizycznego. Teraz gdy mam już 21 lat lekarze mówią że mam ćwiczyć i uprawiać sport. Widzę zbieżność w tych stwierdzeniach.. Mam pytanie czy mogę zajść w ciążę? Czy serce nie jest na to za słabe? Czy będę musiała mieć cesarskie cięcie?Prosze o odp:):):)

Witaj Dagmaro.Ja mam wadę ASD1 ostatnio w kwietniu dowiedziałam się że mam dwa ubytki z czego jeden zatkany tętniakiem do tego wada zastawki mitralnej.Myślę sobie że każdy przypadek jest inny i na twoje wątpliwości odpowie lekarz,jednak ja ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć że wadę mam od urodzenia i urodziłam naturalnie czworo dzieci.Wtedy jeszcze o swojej wadzie nie wiedziałam.Więc z tego wynika że np.przy mojej wadzie nie było przeciwwskazań choć myślę że gdyby lekarze wcześniej mi ją znaleźli to pewnie odradzali by mi poród przed operacją.Najlepiej poszukaj dobrego kardiologa który wszystko Ci wyjaśni bo akurat mi nic nie dolegało a tobie może się coś dziać np.możesz stracić przytomność lub co gorsza może dojść do pęknięcia tętniaka bo jak rozumiem nie wiesz w jakim teraz jest stanie-może być rozwarstwiający.Lepiej dmuchać na zimne.Pozdrawiam.

U mnie kilka lat temu echo serca wykazalo tetniaka przegrody. Przeslanka do zrobienia badan kardiologicznych bylo szybkie meczenie sie, klucie w klatce, bardzo wysokie tetno - jak stwierdzil moj lekarz - moje serce bylo caly czas w biegu, nawet gdy spalam ono nie odpoczywalo. Co do ciazy uslyszalam tyle, ze wolno mi zajsc w ciaze, cieszyc sie tym czasem, jednakze co do samego porodu nie wolno mi rodzic naturalnie, tylko i wylacznie w gre wchodzi cesarka, jesli nie chce osierocic na starcie dziecka...