Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skoki ciśnienia po zapaleniu osierdzia sercowego

Gość Kamil 22

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie! Mam 22 lata i odkąd wylądowałem w marcu w szpitalu jest ze mną coraz gorzej.Wylądowałem na zapalenie osierdzia sercowego miałem robione ekg,badanie krwi i moczu i echo serca tydzień bylem w szpitalu.Dostawałem lek przeciw zapalny ibuprofen i wszystko przeszło jednak wykryto nadciśnienie tętnicze.Miałem robione badanie Holtera 24h cisnienie miałem po 150/75 85 ...tydzień temu miałem dziwna sytuacje uczyłem się do sesji i nagle słabo mi się zrobiło..sprawdziłem puls i miałem bardzo powolny i nagle serce zaczęło walić jak szalone..ciśnienie miałem 171/111 dostałem w karetce tabletke pod język i wszystko ustało..wyniki badań miałem dobre wszystkie miesciły się w normie..dzisiaj znowu miałem sytuacje ze siedziałem i nagle słabo mi się zrobiło..karetki nie wzywałem..ale źle się czułem..pytanie co to jest?przy tych atakach nakręcam się strasznie..mam nadzieje ze ktoś mi pomoże..aha jeszcze jedno od 3 miesięcy biorę 25mg betaloc na obnizenie ciśnienia rano..mam nadzieje ze ktoś mi pomoże..bo jestem młody i chcę normalnie żyć

Witam, Niesterydowe leki przeciwzapalne, do których należy ibuprofen, mogą podwyższać wartości ciśnienia tętniczego. Być może ma Pan nadciśnienie również niezależne od ibuprofenu. Może się okazać, że Betaloc ZOK 25 mg nie jest w pełni skuteczny w normalizowaniu ciśnienia. Prawdopodobnie wymaga Pan modyfikacji terapii - wyższa dawka Betalocu, dodanie drugiego lub trzeciego leku; lub inna modyfikacja? Warto żeby miał Pan lek do doraźnego obniżenia ciśnienia - np. Captopril 12,5 lub 25 mg, albo Nitrendypina 10 mg. Proponuję, żeby w tej sprawie porozumiał się Pan ze swoim lekarzem.