Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interakcje leków na nadciśnienie i uregulowanie hormonów

Atyde

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nadciśnienie leczę od ok. 4 lat. Po kilku próbach doboru leków zażywam obecnie raz dziennie Micardis 80 i Tertensif SR. Leki działają bez zarzuty, żadnych skutków ubocznych nie odczuwam. Kilka dni temu byłam u ginekologa -endokrynologa, który przepisał mi Spironol (bo mam podwyższony poziom androgenów i nadmierne owłosienie oraz PCO) oraz Glucophage XR na zbyt wysoki poziom insuliny. Sironol jest takze lekiem na nadcisnienie. Obawiam sie,że za bardzo obnizy mi cisnienienie i podwyższy poziom potasu we krwi. Nie wiem, czy powinnam go przyjmowac. Poza tym czytałam,że Micardis nie powinien być zazywany z lekami na cukrzycę. Czy ktoś na forum miał podobną sytuację? Pomóżcie

Witam, W obniżaniu ciśnienia przez Spironol istotne znaczenie ma jego dawka. Jeżeli otrzymuje Pani dawkę 25 mg na dobę lub mniej to ten wpływ będzie nieznaczny. Owszem, Spironol podwyższa poziom potasu w surowicy krwi, ale zażywa Pani również Tertensif SR, który zazwyczaj go obniża i jeżeli dotychczas nie otrzymywała Pani preparatów potasu (np. Kalipoz prolongatum lub Kaldyum) to Spironol może być przydatny również pod tym względem. Glucophage XR jest lekiem, który przede wszystkim stosuje się w cukrzycy, może być przydatny w zespole metabolicznym i w otyłości z zaburzeniami tolerancji glukozy. Niezależnie od wszystkiego, skoro zażywa Pani Glucophage, to poza kontrolowaniem potasu należy również sprawdzać poziom glukozy we krwi. Nie ma przeciwwskazań do stosowania Micardisu u chorych z cukrzycą stosujących leki przeciwcukrzycowe. O swoich watpliwościach dotyczącyh interakcji lekowych proponuję rozmawiać ze swoim internistą lub kardiologiem, którzy leczą Panią z powodu nadciśnienia. Nie ma co obciążać tak szczegółowymi sprawami innych pacjentów.