Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Koronarografia i niedokrwienie mózgu

Gość wanda

Rekomendowane odpowiedzi

dlaczego w trakcie koronarografii nastąpiło niedokrwienie mózgu i dokonał się udar niedokrwienny.Niedowład i afazja ustąpiły w następnych dniach, dlaczego do tego doszło?Dlaczego teraz kiedy chodzę odczuwam bóle jakby chory był żołądek szybko się męczę,jest 10 dni od zabiegu. Z podziękowaniem
Jest to groźne powikłanie tego badania. Zdarza sie rzadko ale jednak musimy sie z nim liczyć. Wprowadzając do naczynia cokolwiek musimy sie liczyć z możliwościa oderwania sie częsci blaszki miażdżycowej, która dostając sie do mózgu lub płuca powoduje zator. A zaczopowanie naczynia właśnie prowadzi do udaru niedokrwiennego. Objawy, które pan podaje są niespecyficzne(ból żołądka)i trudno coś powiedzieć wiecej, a zmęczniem nie musi sie pan przejmować to normalne po takim incydencie
Pragnę z całego serca podziękować Panu Łukaszowi,że zechciał poświęcić uwagę mojej sprawie.Szkoda,że badanie się nie udało,bowiem pozostał dla mnie bardzo dokuczliwy problem dusznicy bolesnej .Przeszłam wszystkie badania związane z sercem a lekarz szpitala orzekł,że do końcwej diagnozy została koronarografia.Ledwie się badanie zaczęło to w sekundach się fatalnie skończyło. Widać taki mój los, pewnie mam się dusić dalej. Śliczne dzięki za życzliwość.Życzę wszelkiej pomyślności ! Wanda Swarzędz
Witam, mój ojciec znalazł się w identycznej sytuacji jak Pani Wanda. Podczas koronarografii dostał udaru niedokrwiennego i obecnie ma niedowład lewej strony ciała. Minęły 2 doby od zabiegu, a jego stan się nie poprawia :( tomograf komputerowy nie wykazał zmian z mózgu co gorsza kardiolodzy (mówiąc brzydko) mają w dupie stan neurologiczny ojca i chcą go wypisać za 2-3 dni. Jestem załamana (podobnie jak ojciec), bo do szpitala zgłosił się zdrowy człowiek, a wyjdzie wrak :(( jak długo może trwać powrót do *normalności*? czy takie udary wywołują trwałe uszczerbki na zdrowiu? czy mogę żądać od szpitala, aby ojca przejął oddział neurologiczny i wprowadził konieczną do szybkiego powrotu do zdrowia rehabilitację? czy można żądać od szpitala jakiegoś odszkodowania?
Gdzie Pani tata miał robiony ten zabieg?W jakim szpitalu?Moja mama własnie niedługo ma być poddana koronarografii a z uwagi na bardzo słabe serce po przebytym zawale bardzo sie o Nia boję,Bedzie to pierwsza koronarografia mamy a dalszej przyszłości planowana jest resynchronizacja serca.Kurczliwośc serca mamy na dzien dzisiejszy to EF 15% -17%.Dodatkowo chore nerki i cukrzyca.
zabieg ojciec miał wykonywany w szpitalu na Banacha. Proszę sie absolutnie nie sugerować i nie martwić tym, że komuś sie przytrafiły komplikacje i musi się to przytrafić mamie. Z tego co słyszałam udar mózgu przytrafia sie raz na ok 1000zabiegów. Dzięki intensywnej rehabilitacji (w pierwszych dobach po udarze wykonywanej przeze mnie, w kolejnych przez rehabilitanta) tata bardzo szybko odzyskał siły. W tej chwili ma znikomy niedowład lewej str ciała, ale z dnia na dzień jest coraz lepiej ;) Proszę odrzucić od siebie wszystkie złe myśli związane z tym zabiegiem i myśleć pozytywnie- z pewnością mamie nic takiego się nie przytrafi. To standardowe badanie i nie warto martwić się na zapas. Moja babcia (78lat, migotanie przedsionków, cukrzyca typu 2) miała wykonywany ten zabieg 3 razy i za kazdym razem czuła sie swietnie. Mój tata miał po prostu pecha :/ trzymam kciuki i życzę zdrowia
Niech Pani jak najszybciej zgłosi się do lekarza! Mój tata miał zawał,zabrała go karetka prosto na koronografię podczas której miał wszczepione 3 stenty.Po dziesięciu dniach zmarł w wyniku powikłań-w unieruchomionej kończynie powstał zator który przemieścił się do mózgu,do tego doszedł następny zawał! Miał identyczne objawy jak pani!
Witam ja tez ostrzegam przed tym badaniem niby tak zadko zdarzaja sie te przypadki a widze ze juz kilka osob na tej str o tym wspomnialo moj dziadek mial robiona koronografie 4 razy w zyciu a teraz mial 5 i to samo go spotkalo dostal udaru mozu i Afazja w ogole jest to dla mnie nie pojetne czlowiek idzie do klinki z problemem niewydolnosci oddechowej a wychodzi z calkiem inna choroba :( mam pytanie czy ktos wie moze czy to powiklanie moze miec zwiazek z podaniem kontrastu jonowego jezeli dziadek mial na nie uczulenie i nie zrobili mu wczeniej na to badania prosze o odpowiedz jesli ktos chociaz mniej wiecej wie cos o tym dzieki i pozdrawiam
Gość KatarzynaK

Witam, Moja babcia (81lat) miała dziś robioną koronografię w szpitalu na Szaserów w Warszawie. Uprzednio przeszła wszelkie badania- holter przez dobę, ekg zwykłe i wysiłkowe, echo serca, badania krwi itd. Dziś po przeprowadzeniu zabiegu na początku wszystko było ok, ale potem okazało się, że nie wie po co przyszła do szpitala, nie rozpoznaje imion wnuków- mówi np. że nie wie kto to Kasia (wnuczka), nie wiedziała jak się nazywa, wymiotowała. Pojawiła się też sałaka słowna- mówi od rzeczy, używa wyrazów bez ładu i składu. Nie umiała powiedzieć, że chce się jej wymiotować- nie wiedziała jak to powiedzieć. Dziś obejrzał ją neurolog, puknął w kolano, w łokieć- sprawdził odruchy. Są ok. No ale pamięć nadal nie wróciła. Jutro ma mieć robioną tomografię i rezonans. Czy ktoś z Was spotkał się z przypadkiem utraty pamięci po zabiegu koronografii?

Koronografie miałem 10 dni temu. Sam zabieg - nieprzyjemny ale znośny dla każdej, nawet najbardziej strachliwej osoby. Jednak w wyniku tego zabiegu mam powikłania, *otrzymałem* niedrożność tętnicy promieniowej ( tej w którą się wkłuto) przy jej końcowym odcinku ( od kciuka do około 12 cm w stronę łokcia). Według lekarzy nie nastąpił uszczerbek dla mojego zdrowia. Czynności zaopatrzenia w krew przejęła tętnica łokciowa ( bardziej ważna, dominująca). Osobiście na chwilę obecną też nie stwierdzam żadnego upośledzenia ruchowego. Ręka ruchowo sprawna i oby tak nadal - jest tylko duży ból w tej ręce ( a to już 11 dzień od zabiegu). Noc przespana w połowie, ból zbudzi. Skierowania na koronografię miałem w trybie planowym. Nie było jednoznacznego powodu, zabieg miał tylko upewnić co do diagnozy. Wynik koronografii - nic złego nie stwierdzono, nie ma istotnych zmian ( jak na mój wiek - mam +60 lat). Konkluzja- kto nie musi niech rezygnuje z tego zabiegu. Kto musi lub powinien - nie ma co się bać. Limit powikłań został już wyczerpany. Pozdrawiam Karol

Gość Zawiercie

Zal ludzi, niby ratowanie zycia, albo przyspieszanie konca zycia. Ale nie moge zniesc tego co sie ludzią zdarza po zabiegu. Minelo 4lata po smierci mojego taty.Pojechal na drugi etap i rozmawialem z nim po zabiegu ze mam przyjechac po nie go, i dostal powiklania po kooorono... ehh.Do tej pory nie wierze wto ze Tato nie zyje.A zabiegi sa wykonywane, i nikt nad tym nie panuje jak jest wykonywany zabieg. Wiadomo (mozliwe powiklania) wspolczuje rodzina ktore stracily osobe bliska.Pozdrawiam Rafal z Zawiercia

Gość Marek Dziechciarczyk
W dniu 14.03.2013 o 19:43, Gość KatarzynaK napisał:

Witam, Moja babcia (81lat) miała dziś robioną koronografię w szpitalu na Szaserów w Warszawie. Uprzednio przeszła wszelkie badania- holter przez dobę, ekg zwykłe i wysiłkowe, echo serca, badania krwi itd. Dziś po przeprowadzeniu zabiegu na początku wszystko było ok, ale potem okazało się, że nie wie po co przyszła do szpitala, nie rozpoznaje imion wnuków- mówi np. że nie wie kto to Kasia (wnuczka), nie wiedziała jak się nazywa, wymiotowała. Pojawiła się też sałaka słowna- mówi od rzeczy, używa wyrazów bez ładu i składu. Nie umiała powiedzieć, że chce się jej wymiotować- nie wiedziała jak to powiedzieć. Dziś obejrzał ją neurolog, puknął w kolano, w łokieć- sprawdził odruchy. Są ok. No ale pamięć nadal nie wróciła. Jutro ma mieć robioną tomografię i rezonans. Czy ktoś z Was spotkał się z przypadkiem utraty pamięci po zabiegu koronografii?

Witam,Moja mama dostała zawału serca 7.02.2020 /lat 86/ i zaraz po przewiezieniu do szpitala w Chrzanowie miała robioną koronografię. Po zabiegu w miarę czuła się lepiej. Ból w klatce piersiowej zmalał całkowicie. Po rozmowie z lekarzem dowiedziałem się że będzie mieć robioną jeszcze raz koronografię ponieważ jeszcze jest przytkana żyła. Po zabiegu moja mama wpadła podobno w szał i rzuciła się na lekarza. Po wyrywała sobie weflony z rąk. Dziś mamy niedzielę, a stan mojej mamy jest ciężki ma duszności, nie poznaje ludzi. Ma chwilowe przebłyski pamięci, ale zaczyna też  być chwilowo agresywna co nigdy taka nie była. Obawiam się czy jej pamięć wróci i czy będzie osobą normalną. Po przeczytaniu wielu komentarzy widzę, że inni pacjenci ci mają też takie same problemy. Dlaczego lekarze zdecydowali się jeszcze raz przeprowadzić koronografię u starszej osoby nie licząc się z tym, że jej stan zdrowia może ulec trwałemu pogorszeniu.