Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Osłabienie, zmęczenie, plamki przed oczami, drżenie i ścisk w żołądku a nerwica

Gość Majkajaka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Majkajaka

Witam. Nie wiem już co mam robić i gdzie sie leczyć.. może tutaj mi ktoś coś poradzi... Od jakiś 3 tygodni czuje się bardzo zle, ciągle robi mi sie słabo, jestem zmeczona, wykończona, osłabiona, nie mam zupełnie na nic sił ! Głowa taka ciężka, wzrok mi sie pogorszył, przed oczami robi się ciemno i jakieś czarne plamki mi latają, mięśnie spięte, czuje drżenie po całym ciele. i momentami taki dziwny scisk w zołądku idący w górę jakby do serca aż robi mi się niedobrze. Zastanawiam sie co mi jest, ze jestem na coś chora a lekarze nie umieją tego wykryć a ja się tak męczę dzień w dzień :( Byłam u lekarza, podstawowe badania pani doktor powiedziała ze wyszły dobrze, że tylko cos troszke ob w granicach górnych, cisnienie sobie mierzyłam i mam dobre, jak zawsze niższe ale puls 130 ! wiec jednak coś nie tak. Nawet sobie temp zmierzyłam i tez lekko podwyższona tak 37. Chyba ze dwa lata temu miałam badania na tarczyce i było wszystko ok. Wiec gdzie szukać przyczyny ? Do internisty isc, kardiologa czy gdzie sie udac ? bo ciężko tak funkcjonować. Szukam na necie i kieruje mnie ciągle na chorobę nerwica....ale czy to możliwe zeby aż tak zle sie czuc z samych nerwów ??? Staram sie nie denerwować sprawami róznymi ale to ciągłe dzienne samopoczucie denrwuje mnie bardzo, bo się boję, że stracę przytomność, umrę.. i zastanawiam się co mi jest :( co we mnie siedzi... Może gdybym wiedziała ze to zadna inna choroba a nerwica nie szukałabym w niczym tylko poróbowała z tym walczyć. No ale najpierw trzeba inne podejżenia wyeliminowac. Na co mogą wskazywać moje dolegliwości ?? Proszę o pomoc.

OB w górnej granicy to znaczy ile wynosi ?Moze masz jakiś stan zapalny w organizmie stąd ta słabośc ? jeśli lekarz nic nie podejrzewa to sama nie wiem czego się uczepić .Nerwica raczej nie powoduje takich objawów choć może różnie się objawiać .Szukałabym dalej może zrób jeszcze CRP jka nie miałaś .Ono szybciej wskaże stan zapalny jeśli takowy jest .

Gość Majkajaka

Wyników dobrze nie widziałam bo robione państwowo wiec do dyspozycji dla pani doktor. Nie wiem wiec jak i co dokładnie wyszło, powiedziała ze OB powyżej 20. Czasami jak wieczorami sie położe i odpoczywam to bywa lepiej. Wiec jednak uważasz, że to nie nerwica ? nie wiem czy to dobrze czy zle, najgorzej jest nie wiedzieć co mi dolega. Wolałabym żeby mnie coś bolało przynajmniej łatwiej stwierdzić co i jak a takie uczucie osłabienia strasznie wycieńcza. A ja nie potrafie sie uspokoić...

Hej!Ja walcze z zawrotami glowy,zaburzeniami rownowagi i ogolnie mam uczucie jakbym chodzila jak pijana.Ktos na innym forum dal mi do zrozumienia,ze mam sie nie ludzic,ze to cos innego niz nerwica,ale ja doszlam do wniosku,ze warto wszystko sprawdzic,a jak nic nie wyjdzie to trzeba bedzie sie pogodzic,ze to ta choroba i zaczac z nia walczyc.Fakt,ze przez to nabawilam sie lekow zwiazanych z wychodzeniem z domu,ale na razie to traktuje jak efekt uboczny tej mojej niewiedzy.Neurolog twierdzi,ze to od kregoslupa,lekarz rodzinny,ze moze blednik,wiec robie te wszystkie badania,albo czekam na kolejne.Psychiatre tez zaliczylam,zapisal leki,ale ja wybralam psychoterapie-nie lubie lykac pigul.(na te lęki) Moze warto podejsc do tego na spokojnie,porobic badania,najgorzej chyba jest sie nakrecac ja tak robilam i to nic dobrego,zycze zdrowia i pozdrawiam

A ile masz lat ?Ob powyżej 20 to już jakiś punkt zaczepienia .Po drugie TWOJE WYNIKI sa TWOJĄ własnością .Pani doktor może sobie je spisać bądz zrobić ksero ale to twój wynik nawet jeś,i był państwowo robiony .Ja nie twierdzę ze nie masz nerwicy tylko za dużo objawów ludzie chcą podporządkować temu schorzeniu .Na poczatku trzeba wykluczyc inne choroby a potem można osiąśc na laurach i bawić się w leczenie nerwicy .

Może miałaś jakąś infekcję i niedoleczona była.CRP pokaże czy jest gdzieś stan zapalny,a pani doktor chyba za bardzo pojęcia nie ma i jest leniwa,bo wszelkie wyniki są własnością pacjentazNie chce sie jej wyników przepisać,no i lekceważy twoje wyniki.Idż do innego mądrzejszego lekarza.Na tarczycę też sobie zrób bad. krwi.Do okulisty też idż i pokaż mu te wyniki.Odbierz je po prostu w przychodni ,bo sa twoje..U mnie robią w 2 egz. i lekarz bierze jeden ,a drugi dla pacjenta.

Gość Majkajaka

Mam 30 lat. Z odżywianiem to nie jest teraz najlepiej, bo brak mi apetytu..ale ogólnie to raczej nienajgorzej sie odżywiam. W małym miasteczku trudno o dobrego lekarza, moze bardzo ogólnie powiedziałam no ale u mnie tak to jest. Poszłam najpierw raz do Pani doktor stwierdziła wtedy, że złe samopoczucie i ścisk w żołądku to może być jakiś wirus i dlatego gorzej sie czuje, dała mi wtedy tabletki tylko że one mi nic nie pomagały i nie pomogły. Poszłam drugi raz, powiedziałam ze czuje sie tak samo zle i nie funkcjonuje normalnie bo jestem ciagle zmeczona i osłabiona. To skierowanie na badania i potem, że wyniki dobre, ob podwyższone no ale to normalne skoro mógł być to jakis wirus i że nic mi nie jest, ze wszystko w porządku i ze za kilka dni powinno przejsc. A tutaj grubo 2 tygodnie mineły a mi jak nie przechodzi tak nie przechodzi. Nie wiem czy CPR miałam robione bo tak jak mowiłam sama badan nie widziałam, wiec chyba pozostaje mi sie wybrac do przychodni i poprosic o nie i skserowac. A co do wyników czy mogły sie one zmienic ? Czy jest sens robienia ich jeszcze raz ? Bo tak mysle moze teraz za drugim razem coś wyjdzie... Zastanawiam sie czy nie wybrać sie do lekarza internisty słyszałam ze jest u nas jeden dobry, który robi usg i jakąs diagnoze stawia albo cos przypuszcza. Jak nie chorowałam tak nie chorowałam a teraz jak mnie dopadło to nie wiem co robic :( strasznie mnie to dołuje... Jeśli mozecie mnie jakos naprowadzic na cos to bede wdzieczna.

Zrób jeszcze raz na świeżo CRP I OB ,MORFOLOGIĘ Z ROZMAZEM ,POWINNAŚ ZROBIŚ ale to już na zlecenie lakarza rtg klatki ,Jeśli nie masz żadnych dolegliwości z jamy brzusznej to chyba nie ma sensu robić usg ,można jeszcze test na helico bacter zrobić jest dostępny w aptece .I z tymi wynikami do mądrego lekarza .

Gość Majkajaka

Dzięki za odpowiedzi. Jesli ktoś coś jeszcze może napisac, to proszę. Morfologię miałam robioną z rozmazem..doktorka mowiła ze wyszło dobrze. O tym tescie na helico bacter to nie słyszałam, jeśli byłby dostepny w kazdej aptece to pewno mogę kupić. Brzuch mnie nie boli, żołądek ściska ale to taki tylko lekki dyskomfort najgorsze jest to uczucie osłabienia i zmeczenia..coś tak właśnie jakbym pijana czy na kacu chodziła. Wiec nie wiem czy usg bedzie pomocne ale ten lekarz to internista wiec moge sie do niego umowić na wizyte i zobacze co sam mi powie.

Usg uwidoczni tylko narządy wewnętrzne w j.brzusznej nie żołądek więc na razie ja bym nie robiła .Testy są w każdej aptece ,wystarczy udzgać się w paluch i nanieść kroplę krwi na płytkę .Czepiałabym się tego OB i ewentualnie CRP jeśli wyjdzie powyżej 6 .Może jakiś przewlekły stan zapalny cię toczy .

Gość Majkajaka

Własnie o to chodzi ze nigdzie nie podrózowałam, wtedy sama bym sie zastanawiała czy to mógłby być jakiś punkt zaczepienia, pochłania mnie praca na miejscu..wiec póki co na podróże nie mam czasu. Dodatkowo wczoraj wieczorem jak sie odstresowałam, wypiłam piwko objawy ustąpiły jak ręką odjął i wczorajszy wieczór spędziłam w pełni sił, jakbym nagle ozdrowiała, zołądek przestał uciskać. Sama juz nic z tego nie rozumiem.... :( dzisiaj czesc objawow znowu sie pojawiła.

Jeszcze mi przyszło do glowy jedno: [z takim przypadkiem się spotkałam]-otóż człowiek miał objawy takie m.in. ,że pogarszał mu się wzrok i czuł się dziwnie osłabiony.Po wielu badaniach w koncu okazało się,że ma w górnej szczęce ząb leczony kanałowo.Taki ząb jeśli zacznie sie psuć ,nic nie boli,bo jest pozbawiony nerwu.U niego właśnie tak było ,pod zębem zebrała się ropa ,powstała torbiel,wyszło to na zdjęciu rtg. Gdy piszesz,że jak się zrelaksowałaś, to wszystko minęło moga to być nerwy.Być może.Jesli tak ,to spróbuj zażywać stale ziołowe leki uspokajające złożone z kilku ziół.Tylko jak rano wstaniesz ,szybko zażyj zanim cię dopadnie.Codzienny ruch[pływanie,rower,gimnastyka,szybki marsz lub bieganie] też pomaga odwrócić uwagę od nerwów.Może praca cię zbytnio pochłania i jesteś przemęczona.Może pracodawca cię zbytnio eksploatuje ponad twoje siły.Człowiek nie jest koniem i ma swoje granice wytrzymałości fizycznej i psychicznej.Pozdrawiam.

Gość Majkajaka

Myślę że u mnie to nie od zęba, zdrowe mam wiec chyba nie ma co do dentysty biegać. A co do pracy to zdaża się że i po 12 godzin pracuje, w domu też stresów mam sporo i to od dłuższego czasu ostro sie denerowałam i nic takiego mi sie nie działo..

Hejka ja od 2 tyg tez sie zle czuje!!!;( nie mam sil ciagle jestem zmeczona spac mi sie chce chodze jak jakas nakrecona! ;(( czasem robi mi sie slabo boli mnie w okolicach serca boje sie bardzo ze mi cos jest..2 dni temu juz mialam taki stan ze myslalam ze mam zawal mama pojechala z mna do szpitala robili mi ekg badanie krwi i moczu wszystko wyszlo okk..juz nie mam sil teraz jeszcze do tego boli mnie brzuch po prawej stronie..nie wiem sama jak mam dalej zyc,,, kilka lat temu mialam podobnie...tez mialam takie same objawy chorobyy;( przeszlo i znow mi sie wrocilo czy to nerwicaaaaa/??? tak sie bojee