Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Życie po założeniu zapinki Amplatza przy ASD II

Gość dziewczyna88

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziewczyna88

Hej,mam 22 lata niedawno wykryto u mnie ASD II o wielkosci 1cm, na 4 lipca mam ustalony zabieg wykonania zapinki amplatza w poznaniu ,chciałabym sie dowiedziec wszystko na temat zachowania po taim zabiegu,2 tyg pozniej wyjezdzam na wczasy wiec chcialabym wiedziec co np . z opalaniem,z piciem alkoholu,ogolnie jakie jest samopoczucie ,chciałabym wiedziec wszystko co wazne:) prosze o odpowiedzi

Gość Ewa30zToF

Hmm, ciekawe, że nie chcesz wiedzieć, jak wygląda zabieg, czy potem będziesz mogła uprawiac sport, czy pracowac, a interesuje Cię to, czy będziesz mogła pić alkohol.. najlepiej spytać swego kardiologa. co do opalania, to nie powinno być przeciwwskazań, bo nie będziesz miała świeżej blizny na klatce. Ale moze dostaniesz jakieś leki, które sprawią,l że nie wolno się będzie opalać.

Gość Ewa30zToF

Jeśli Ci lekarz nie zaleci inaczej, to żyjesz normalnie :-) No, kilka godzin po zabiegu musisz płasko leżeć, nie wolno ruszyć nakłutą nogą. ASD to wada wrodzona serca, powstała w życiu płodowym. Dobrze, że Ci ją w końcu wykryli i że jest szansa przezskórnego zamknięcia tego ubytku..

Witaj ja jestem 2 lata po tym zabiegu,opalac sie mozesz choc ja nie czuje sie najlepiej po zabiegu dlugo na sloncu. pic alkohol pierwsze pol roku raczej niewskazane bo bedziesz brac leki potem jesli dasz rade to ok ja niebardzo moge ,sport ok choc szybko sie mecze.ale ja to przechodzilam w wieku 28 lat wiec ciesze sie ze mialam szanse i moge niepic opalac sie wazne ze dostalam drugie zycie.