Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziecko nienarodzone z wadą serca

Gość Kamila

Rekomendowane odpowiedzi

czy mógłby ktoś mi wyjaśnić, na czym polega wada mojego dziecka. lekarz prowadzący moją ciąże stwierdził, że moje dziecko ma wade seca, a mianowicie brak przegrody międzyprzedsionkowej. I ,że taką wadę operuje sie zaraz po urodzeniu dziecka. moze ktoś z panstwa już to przechodził, interesuje mnie wszystko, jak się rozwija dziecko z taka wadą, czy poród siłami natuty jest możliwy, i czy taka opreacja jest bezpieczna i na czym polega. Zdruzgotana młoda mama
Wada serca Pani dziecka jest wada wrodzoną i w pierwszych chwilach życia będzie musiało prawdopodobnie przejść operację ratującą życie. Wada ta jest zbliżona do wady ASD czyli ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej. Najlepiej jakby Pani dostała skierowanie do ośrodka referencyjnego czyli takiego gdzie może pani urodzić dziecko i po urodzeniu dziecko od razu będzie mogło znaleść się w rękach doświadczonych kardiochirurgów. Takie ośrodki sa w Krakowie i w Łodzi. Więcej informacji znajdzie Pani na stronie www.sercedziecka.org.pl. Zapraszam też na nasze forum. Jest tam wielu rodziców, których dzieci mają podobną wadę serduszka, co Pani dziecko. Znajdzie Pani tam wsparcie, pocieszenie oraz dowody na to, że dzieci z taką wadą serca żyją i są zdrowe. Pozdrawiam, Anna Tarkowska - członek Rady Funduszu na rzecz dzieci z wadami serca atarkowska@wp.pl tel.0-888-289-322
jest to operacja króra ratuje dziecku Życie wiem bo sama przez to przeszlam po urodzeniu stwierdzono u mnie wrodzoną wade serca międzyprzeciąkową. operowano mnie w wieku 9 lat pobiewaz miałam szmery od strony kregosupa gdzie zabliźniła się sama natomiast od strony klatki piersiowej gdzie musieli mnie operować. teraz mam 22 lata dzięki tej operacji ŻYJE objawy przy są owszem jak przy innych chorobach m.in. to powolne przybieranie na wadze, czasem przy wiekszym wysiłku fizycznym kucie w okolicach serca, szybciej się męczymy niz normalne dzieci większa ilość potu wydzielamy czasem się zdarzają rownież silnie i długotrwałe i częste krwotoki z nosa.