Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leczenie i powikłania zatorowości płucnej

Gość Rafal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Moja Mama jest od kilku lat chora nan nowotwor piersi.Jest po oeracji usuniecia pierwsi oraz wezlow chlonnych.Przeszla kilka kursow chemi a takze radioterapie.Wydawalo sie ze jest w porzadku, jednak sa problemy... Kilka dni temu odwiazlem ja do szpitala z silna dusznoscia,rozpoznanie:zatorowosc plucna. Co to jest to mniejwiecej wiem, ale jak to sie leczy, jakie sa powiklania...? Pozdrawiam

Dwa miesiące temu trafiłem do szpitala z powodu ostrego bólu w klatce piersiowej.Stwierdzono masowe zapalenie płuc i po 6 dniach wypuszczono do domu (w międzyczasie zrobiono mi 5 razy RTG) z zaleceniem leczenia w poradni pulmonologicznej.Po pewnym czasie doktor się zlitował i zlecił tomografie.Okazało się że mam zatorowość płucną i trafiłem znów do szpitala.Nie robiono mi żadnych badań i po 4 dniach wypuszczono mnie do domu z zaleceniem kontroli u lekarza rodzinnego i brania warfinu.Mój lekarz rodzinny każe mi szukać specjalisty który będzie kontynuował dalsze leczenie ponieważ on się nie zna na tym(to jego słowa),jedyne co może robić to kontrolować mój INR.Tak więc wróciłem do pracy mimo duszności i szukam. Mam wobec tego pytanie-do jakiego lekarza mam się udać i u kogo szukać porady ,jak i ile czasu mam się leczyć i brać leki przeciwzakrzepowe.Bo na obecną chwile jestem ciągle odsyłany z powrotem do rodzinnego.