Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Badanie RTG klatki piersiowej przed operacją wycięcia pęcherzyka żółciowego

Gość Stokrotka1

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Stokrotka1

Witam. Mam takie problem, za tydzień idę na operację wycięcia woreczka żółciowego laparoskopowo, dlatego też wykonuję zlecone badania m.in RTG klatki piersiowej. Dziś miałam odebrać wyniki i okazało się, że radiolog zlecił wykonanie RTG klatki piersiowej z prawego boku, co to oznacza?Pytałam Pani obsługującej RTG czy to coś złego odpowiedziała, że nie. Na wynik mam czekać 2 dni, ale może znajdzie się ktoś pomocny i powie co to może oznaczać bo do tego czasu wykończę się nerwowo!!

Gość Stokrotka1

No tak chodzi o to, że normalne zdjęcie na wprost było robione w środę, a w poniedziałek przyszłam po wynik i okazało się że radiolog życzy sobie jeszcze zdjęcie zrobione z boku. Nikt nie wyjaśnił mi czemu nagle potrzebne jest zdjęcie z boku, obawiam się, że coś mógł zauważyć. Chciałam zabrać pierwsze zdjęcie jednakże powiedziano mi, że dopiero dostane razem z drugim.

Acha .No to zapewnie jest tak jak mówisz ........cos zauważył i kazał zrobic bok .Hm .Ale to nie musi oznaczać nic grożnego .Może po prostu coś nie wyszło dokładnie na normalnym zdjęciu i chce to wyjaśnić .Mojej koleżance też wyszło coś niejasnego i okazało się żę to żebro dawało jakiś cień na płucu .Wiem że pewnie się denerwujesz .Może idz do tego radoiloga i poproś o wcześniejszy opis .W końcu to normalny człowiek i chyba zrozumie że umierasz z nerwów .

Gość Stokrotka1

Dzieki, masz racje tak zrobie, może się ktoś się w tej przychodni ulituje. Chociaż też znam osobę która ostatnio miała wykonywaną laparoskopię i zrobiono jej zdjęcie z boku i z przodu, więc jeszcze się łudzę, że mi zapomniano zrobić z boku. W każdym razie dzięki za pomoc, dam znać co z tego wyszło.

Bardzo możliwe że tak własnie jest bo teraz wykonują 2 zdjęcia ,ja teraz też robiłam 2 bo miałam jakąs infekcję więc od razu 2 mi rypneli .Napisz co tam wyszło chociaż wg mnie po prostu profilaktyka bo wiadomo żę muszą mieć pewnośc przy laparoskopii .

Gość Stokrotka1

Uffffffff:-)wszystko w porządku wygląda na to, że zapomniano mi zrobić drugiego zdjęcia. Opis zdjęcia brzmi: Płuca i serce radiologicznie bez zmian. wybłagałam Panią, żeby załatwiła na dziś wynik. Ulżyło mi..... Tylko tak sobie myślę, że gdyby podejście lekarzy do pacjenta było trochę inne to by człowiek uniknął tych stresów, wystarczyło, żeby wytłumaczyli po co robią drugie zdjęcie a nie zmowa milczenia. No cóż służba zdrowia... Dobrze, że Pani od wyników się zlitowała:-))))Teraz pozostało tylko przeżyć laparoskopię!!!Dzisiaj wracając do domu pomyślałam, że ja się cieszę ale ile osób dziś odebrało swój wynik negatywny...paskudny jest ten los (chociaż dla mnie dziś szczęśliwy). Aniu dziękuję Ci za pomoc, naprawdę mnie podniosłaś na duchu.

Nie ma sprawy ja też zawsze czekam na wyniki jak na zbawienie bo za dużo wiem o chorobach .......:)Też wybłagałam ostatnio radiologa o wcześniejszy opis bo czekałabym tydzień a tak miałam tego samego dnia ,dobrze że facet się zlitował bo bym przez tydzień osiwiała tym bardziej że palę i 3 lata temu robiłam ostatnie fotki .Cieszę się że wszystko ok .Życzę powodzenia w laparoskopii .

Gość Karolina

Pani Małgorzata Kita wykonywała mi badanie RTG  w Centrum Medyczno Diagnostycznym Prima Med w Krakowie. Bardzo polecam wykonywanie badań w tym miejscu. Miła obsługa, szczegółowe opisy do badań. Dobra opieka lekarska