Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nocne ataki zimna, dreszczy, duszności i omdleń

Gość Zmartwiony

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Zmartwiony

Witam, Bardzo proszę o podpowiedź co może być przyczyną objawów które zdarzają się mojej żonie. Kłopoty zaczęły się już około 5 lat temu gdy żona była w ciąży, wtedy lekarz uznał że w tym stanie może się coś takigo przytrafiać więc niestety trochę się do tego przyzwyczailiśmy. Problem polega na tym że czasem żona w nocy budzi się, jest jej bardzo zimno (faktycznie ręce i nogi ma bardzo zimne), ma dreszcze,jest jej duszno oddycha bardzo szybko i głęboko, jest bardzo słaba - nie potrafi obrócić się na plecy, i po paru minutach takiej męki traci świadomość. Utrata świadomości trwa najczęściej od kilkunastu sekund do kilku minut. W tym czasie oddech staje się regularny , natomiast serce bije tak jakoś mocno i szybko. Po ocknięciu najczęściej wszystko wraca do normy, zasypia i wszystko jest OK. Raz zdarzyło się coś takiego w dzień (podczas mojej nieobecności) zdążyła zmierzyć ciśnienie - 80/80. Na przestrzeni tych pięciu lat bywało że przez pół roku nie zdarzyło się to wcale, ostatnio jednak zdarzyło się 2 razy w ciągu tygodnia i doszedł kolejny objaw - kłucie w okolicy serca i w mostku. Mam nadzieję że uda mi się wyciągnąć ją do lekarza, jednak bardzo proszę o odpowiedź , może ktoś spotkał się z takimi objawami?

Dlaczego wcześniej nie damagaliście się szczegółówych badań, które pomogłyby wykryć przyczyny tego stanu? Nie ma co czekać, nawet bym radziła wezwać pogotowie w czasie takiego ataku. Utrata przytomności to zawsze powód do jego wezwania.