Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Najlepsza dieta dla cukrzyka

Gość Warka

Rekomendowane odpowiedzi

Po prostu wygoogluj dietę cukrzycową .Ze swojej strony mogę podpowiedzieć że nie wolno rozgniatać potraw tzn.ziemniaków ,warzyw itp.rzeczy ponieważ wtedy zwiększa się tak zwany indeks glikemiczny (rozbija się cząsteczki skrobi)i rozgniecione warzywa mają wtedy więcej cukru .Najlepiej więc gotować i spożywać w całości .Cukier obniża sok z cytryny .Wszystko zależy od tego jakiego typu jest ta cukrzyca 1 czy 2 .Jakie leki się przyjmuje czy doustne czy insulinę czy jej analogi .W poradniach można dostać broszury ,ulotki i diety ,warto więc zapytac pielęgniarkę o takie pomoce .

Ja myśle,że osoba mająca cukrzycę powinna jak najwięcej dowiedzieć się o tej chorobie i sposobie życia i odżywiania. Świadomy chory dłużej zachowuje zdrowie.Jest wiele książek i broszur w specjalistycznych przychodniach ,a i z internetu można wydrukować.Widziałam tez książkę kucharską dla cukrzyków. Warto kupić.

Problem jest taki ze on nie chce mowic o swej cukrzycy, jakby sie jej wypiera. wiem tylko ze 3 razy w ciagu dnia ma sie kontrolowac i ewent.brac leki. wiec roznego rodzaju salatki warzywne odpadaja. duzo rzeczy niewiem. moze nawet poradzenie sie swojego lekarza jest dobrym pomyslem

Gość Marysiaaaaaaaaaaaaa

Niestety utrzymanie odpowiedniej diety do dla cukrzyka prawdziwe wyzwanie. Sama mam ten problem, więc wiem niestety jak to wygląda. Długo nie mogłam uwierzyć, że będę mogła się jeszcze cieszyć smakiem posiłków, wszystkie *zdrowe rzeczy* wydawały mi się jałowe, bez smaku i zwyczajnie paskudne... Efekt tego był taki, że zwyczajnie ignorowałam swoją dietę a wyniki medyczne były coraz gorsze :(. W końcu trafiła do Pani Janickiej i wiele (o ile nie wszystko się zmieniło ;))... Cieszę się dobrym i smacznym jedzeniem wyniki się poprawiają, a ja czuje się dobrze. Gdyby ktoś szukał pomocy to serdecznie polecam!