Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Paraliżujący ból stóp

Gość komar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! mam problem z bólem stóp, wiem wiem to normalne, przeciez wszystkich bola stopy. Ale ja od bólu nie moge chodzic, kazde postawienie stopy na ziemie to jakby cios kijem. W nocy nie moge spac, budze sie przy kazdym obrocie na łóżku. Problem zaczal sie w pracy po wytezonym wysilku, wtedy stopy bolaly mnie non stop przez 3 dni, teraz po kilku godzinach stania nie moge wytrzymac. prosze pomozcie mi!

Ale w którym miejscu cię te stopy bolą? Całe?Jak prześwietlisz stopy,to będzie widać czy nie rosną ci jakieś wyrostki kostne,ostrogi czy coś...Ostrogi bolą jak cholera.Jak się okaże co to jest ,to napisz.Na ostrogi znam skuteczny sposób,wypróbowany.Może tez byc od tego,że włożyłeś inne buty,np. zupełnie płaskie,a wcześniej chodziłes na podwyższonych.Zbyt długie obciążenie spowodowało nadwyrężenie mięśni,ścięgien...W takim wypadku pomoże smarowanie odpowiednią maścią.Może to byc też cos z krążeniem.W każdym razie zacznij od bad. krwi i rtg.

Jak to coś z krążęniem ,to musisz zażywać jakiś lek poprawiający krążenie- esceven albo venoforton,ginkofar,ale to lekarz musi zdecydować.W ciągu dnia w takim przypadku trzeba się kłaść na chwilę z nogami w górze,wiele razy w ciągu dnia.Robić gimnastykę stóp : krążęnia,inne ruchy.Masaż stóp na drewnianym wałku do masażu położonym na podłodze itd. Trudno stwierdzić ,co to może być,ja nie jasnowidz.Dobrze tez myć nogi masując je od dołu ku górze.

Bylem u mojej pani doktor a ona nawet nie spojrzala na stopy tylko powiedziala ze jestem tak gruby ze od chodzenia splaszczaja mi sie kosci... mam 178cm i waze 85kg:/ a bola mnie palce i poduszki zaraz za nimi, i przy chodzeniu mam skurcze lydek. dna moczanowa jest mozliwa ale malo bo to atakuje stawy i nie wszystkich palcow a raczej jednego...

Moja mama miała bóle stóp i okazało się, że ma jakieś przewlekłe zapalenia podeszwy stopy i stąd te dolegliwości były. Lekarz zalecił zabiegi z fali uderzeniowej i terapię powięziową i po serii takich zabiegów mama nie skarżyła się już na te spoty, także spoko. Na te zabiegi chodziła na rehabilitacje.org do tego na Słomczyńskiego.

Mi bardzo pomogły zabiegi rehabilitacyjne na zapalenie ścięgna podeszwy stopy. Nie mogę brać leków, bo na większość jestem uczulona, dlatego radzę sobie korzystając z zabiegów w gabinecie na słomczyńskiego w krakowie. Na prawdę działa, dla mnie dużo lepiej jak tabletki.

Jeśli to nie ustępuje, to możliwe, że wydarzyło się coś poważniejszego. W takich przypadkach radzę szybko zrobić sobie USG, żeby rozwiać wątpliwości. Da się to zrobić szybko i bez skierowania - w Multimedzie, ja robiłem to w Wawie. Ogromny plus za to, jak całość była zorganizowana, bo faktycznie wizyta w kilka dni, konsultacja. Wrażenie robi podejście pracowników, bo tam nikt nie odwala niczego na siłę, jest zaangażowanie, są chęci i tak to powinno wyglądać. 

Nie obejdzie się w takich przypadkach bez wizyty u ortopedy, może stopą bolą przez przeciążenie może kręgosłup jest krzywy nie dowiesz się jak nie zrobisz badań. U mnie ból kolan i strzelanie jak z karabinu bylo tak na prawdę wadą stóp i pomimo że jestem osoba aktywna fizycznie nie mogłam sobie sama poradzić z tym. Z polecenia kumpeli poszłam na usg i rehabilitacje do kliniki enel-sport na Łazienkowskiej to jest zaraz obok stadionu Legii. Swoją drogą piłkarze Legii też tam chodzą się składać do kupy po urazach 🙂