Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Stosowanie Betalocu bez potwierdzenia nadciśnienia

Gość Pytajnik

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie:) Mam pewien problem. Od jakiegoś czasu mam bardzo wysoki puls, ciśnienie w normie. Postanowiłam zawędrować do lekarza ponieważ zaczęłam troszkę źle się czuć (m.in. chwilami miałam wrażenie jakbym zaraz miała odlecieć). Sęk w tym, że lekarka przepisała mi Betaloc (pół tabletki) jednak jest w trakcie sprawdzania czy to stres (mam pewne chwilowe zawirowania w życiu osobistym) czy może coś innego. Mam lekkie obawy odnośnie brania Betalocu m.in. dlatego, że nie można go nagle odstawić, zmniejsza ciśnienie. Myślałałam, że da mi coś lżejszego np. jakieś lekkie leki uspokajajace do czasu stwierdzenia co może być powodem. Niestety boję się jak zareaguje mój organizm na Betaloc, a niestety w najbliższych dniach nie mogę zbytnio sobie pozwolić na szaleństwo ciśnieniowe bądź inne ew. skutki uboczne. Krótko mówiąc: Nie mam zamiaru podważać decyzji lekarki jednak Betaloc wydaje mi się lekiem *konkretnym*, a nie wiem czy chcę dobijać się czymś co można zastąpić (bynajmniej do uzyskania wyników) czymś lżejszym oraz czymś co mogę w każdej chwili odstawić jeśli uciążliwe skutki uboczne się pojawią.

Witam, Oczywiście, lekarz przepisuje leki, a pacjent decyduje, czy bedzie je zażywał, czy nie. Wielu pacjentów po przeczytaniu ulotki dołączonej do opakowania zawierającego przepisany lek, rezygnuje z jego stosowania. Wtedy warto wrócić do swojego lekarza i przedstawić mu opisywane wątpliwości. Betaloc ZOK występuje w różnych dawkach. Najmniejsza jest 25 mg. Jeżeli właśnie miała Pani stosować pół takiej tabletki, czyli 12,5 mg/dobę, to być może poważne działania niepożądane by nie wystąpiły. No, ale trzeba to sprawdzić. Jak się leku nie bierze, to nic nie wiadomo o ewentualnych jego działaniach niepożądanych u określonej osoby.