Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból serca po marihuanie, kawie i alkoholu

Gość Kolo

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie, mam takie nieprzyjemne bole serca - ciezkie do opisania-. Tak jak by mi ktos igle wkladal w serce. Trwa to ulamek sekundy. Zaczelo sie to od pewnedo momentu. Pewnego dnia zapalilem sobie trwake z dziewczyna, troszke wiecej niz zwykle, i zaczelismy sie kochac. Po jakiejs godzinie poczulem tak jakby mi ktos scisnal serce reka. Trwalo to przez okolo 10 sekund. Na poczatku myslalem ze to skurcz klatki piersiowej po lewej stronie ale od tego momentu sie zaczelo. Jak napije sie kawy to mam wlasnie ten dziwny bol w sercu, to samo po MJ i alkoholu. Dziwne jest to ze ten bol jest nie zwiazany z wysilkiem. Prace mam siedzaca i niezaleznie czy siedze czy biegam mam ten bol. Mialem badanie krwi i usg, nic nie wykrylo. Nie wiem czy to cos powaznego? Nie wiem czy moge dalej trenowac na silowni? POMOCY!!!!!*************

Mam bardzo podobny problem do Ciebie, co prawda czynnik, który to spowodował był inny (dopalacz), ale teraz w zasadzie po wszystkim (MJ, alko) czuję takie *kłucie* w klatce, podobnie zresztą po siłowni, momentami tak mnie ciśnie, że czuję jakbym miał zwymiotować. Sporo szukałem w internecie, do lekarza wybrać się nie zdecydowałem... możliwe, że to nadciśnienie (czy ktoś w Twojej rodzinie ma nadciśnienie?) albo... nerwica :/ W każdym razie radziłbym iść do lekarza kardiologa i dokładnie opisać problem, przez internet próbuję go rozwiązać już kilka miesięcy i w dalszym ciągu jestem w kropce. Pozdrawiam.

Na waszym miejscu zrobiłbym sobie badanie Holtera - czyli EKG całodobowe. Kosztuje około 100 zł. Pokaże to bardzo dokładny obraz pracy serca przez całą dobę. Poza tym polecam też badanie Echa serca. Obydwa są bezbolesne. Holter to po porstu czujniki przyczepione do skóry :) a Echo to tak jak USG ale w na klatce piersiowej. Ja zwlekałem bardzo długo z pójściem do lekarza. Po pierwszej wizycie i badaniach okazało się że mam kardiomiopatię, niedomykalność zastawki, powiększone serce w całości oraz bardzo niską frakcję wyrzutową - EF >25%. Na szczęście choroba lekko się cofnęła po lekach w ciągu dwóch miesięcy, serce się kurczy a frakcja zwiększa. Myślę że nadciśnienie bardziej czułbyś przez głowę, ucisk w okolicy serca świadczy o bardziej rozwiniętej chorobie :( mnie w każdym razie serce nie bolało. Po prostu gorzej czułem się po alko i miałem duszności.

Mial ktos jeszcze takie objawy? MOze opisze dokladniej w punktach to bedzie przejzyscie co i jak ze mna jest. Opisze objawy jakie mialem od paru lat i juz sie do nich przyzwyczailem: *czesto sie poce *mam nagle skoki cisnienia przy stresie *jest mi prawie zawsze goraco(nawet jak innym jest bardzo zimno) *bardzo nie lubie lata, zdecydowanie wole zime *Uczucie klucia w sercu po alkoholu, matihuanie i kawie *czasami uczucie pieczenia po lewej stronie klatki piersiowej *ginekomastia *teraz cos dziwnego, jak napije sie duzo wody to momentalnie sie poce naprawde obficie *mowie niewyraznie(a mowilem plynnie do jakiegos 8 roku zycia) *rotacja kregow *lordoza ledzwiowa *pamietam ze strasznie kark mi dretwial do 20stego roku zycia *do 20 roku zycial mialem rowniez zespol niespokojnych nog *bardzo szybko chudne i tyje *czasami dretwieje mi lewa reka *jestem bardzo aktywny seksualnie *trenuje na silowni od 10 lat i nigdy nie bralem sterydow. Rowniez nie odczuwam bolu w sercu jak trenuje duzymi ciezarami. *robilem badanie usg i w normie, krew potas itp w normie Jakieś rady?