Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoki cholesterol przy zdrowej diecie

Gość Goolsar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszytki. Mam prośbę o interpretację moich wyników pod kątem podwyższonego cholesterolu. Byłem z wynikami u lekarza rodzinnego który stwierdził że nie ma nic niepokojącego gdyż tak wysoki cholesterol moze być u mnie genetyczny, i nie podjął żadnych działań w kierunku farmakologicznym aby to zmienić. Mam 40 lat, staram się odżywiać w miarę zdrowo ( mało tłuszczu, dużo warzyw). Oto moje wyniki : Chol.całk. 290 mg/dl HDL 84 mg/dl LDL 209 mg/dl Trójglicerydy 119 mg/dl Co o tym myślicie??

Przeczytaj artykuł pt.,,Cholesterol i trójglicerydy**autor:S.Gromadzki.Dobre wskazówki tam są.Całkowity chol. obniżaj oprócz odżywiania i codziennej porcji ruchu ziołowym cynarexem.Tylko po ziołach skutki nie sa natychmiastowe....W tym artykule dokładne info na temat co najbardziej podwyższa.chol. Polecam tez jeść często duszoną cebulę,leczo z warzyw bez mięsa ,rybę po grecku,pastę z makreli....Przepis na pastę z makreli wędzonej do chleba.Jest b. dobra.--Jedna makrela obrana,2 jajka na twardo [ zółtka wyrzucić!]same białka,posiekać,zetrzeć na tarce 2 kiszone ogórki.Dodać posiekane drobno i uduszone na małym ogniu pod przykryciem dwie cebule [bez oleju,na którym się dusiły].Zacząć od cebuli,bo musi wystygnąć.Wszystko wymieszać dodając oliwę z oliwek.Na chlebie można pastę posypać jednym posiekanym ząbkiem czosnku.Polecam.I jakby jakiś lekarz chciał ci dac leki na cholesterol.to ie wchodż w to.Sam sobie dasz radę ,wystarczy zwracać uwagę co się je.I wspomagać się ziołami,tłuszczami roślinnymi[oliwa z oliwek,pestki ze słonecznika,dyni-ale nieprażone,olej lniany...]

Często wynik chol. zależy od tego ,co się jadło poprzedniegio dnia.Gdy np. w dniu poprzednim zjadłeś kaszankę,karkóweczkę+piwko, albo słodycze jakieś, to wynik będzie gorszy.Dobrze jest przed badaniem nie jeść kolacji i przez 2 dni mięsa,to wynik jest lepszy.I stale dodawać do potraw otręby pszenne lub owsiane.Maja najwięcej błonnika,co ma niebagatelne znaczenie.Można na kanapke posypać,do zupy troche dodać...itp.